Berlinbe jár magyarázkodni a Fidesz a Juncker plakátok miatt

Berlinbe jár magyarázkodni a Fidesz a Juncker plakátok miatt

Ahogy arról már tegnap beszámoltunk egyre inkább szorul a hurok a Fidesz nyaka körül a Néppárton belül, miután a legújabb plakátkampánynak köszönhetően már kilenc párt kezdeményezte a pártcsaládból kizárásukat.

Az eddig Orbánt védelmébe vevő Manfred Weber, a Néppárt csúcsjelöltje is úgy nyilatkozott, hogy Orbán Viktornak bocsánatot kell kérnie azért, amit az európai jobboldallal szemben tett az elmúlt hetekben.

A német kereszténydemokrata pártokat kényelmetlen helyzetbe hozta a magyar miniszterelnök, ugyanis korábban azt ígérte, hogy az EP-választásig már nem okoznak újabb botrányt, most mégis tőlük hangos az európai média és a néppárti politikusokon kérik számon a Fidesz viselkedését. Mindeközben a németek tartanak a párt kizárásától, mert a belső konfliktus gyengítheti a szervezetet a kampányban, továbbá a Fidesz a hatodik legnagyobb pártja az EPP frakciójának, akiknek elvesztése további problémákat vethet fel.

Hírdetés

A Fidesz ellen fellépő pártok követelése azonban gondolkodóba ejtheti a németeket, hiszen az ő számuk összesen már 27 képviselőt tesz ki a 219 tagú frakcióból, míg a Fidesznek 11 mandátuma van, de ha hozzáadjuk a KDNP(1) és az RMDSZ(2) képviselőit, számuk még úgy is jelentősen elmarad az ellenzőkétől.

Mindemellett pedig a 444 helyi forrásokra hivatkozva azt állítja, hogy fogyatkoznak a magyar kormánypárt német szövetségesei, és a még kitartók is egyre nehezebben kezelik, hogy a párt semmibe veszi ígéreteit. Miközben a brüsszelezős plakátkampánnyal idehaza saját népszerűségét növeli, addig a pártcsalád többi tagjának renoméját rontja. Ezt érezve állítólag Gulyás Gergely és Balog Zoltán kedden Berlinbe utazott és több ígéretet is tettek szövetségeseik megbékítésére, például, hogy március 15. után leszedik a Juncker-Soros plakátokat.

Azonban, ahogy a felvezetőben utaltunk rá, a Fidesz valószínűleg nagyon is jól tudja, mit csinál. Szinte biztosra vehetjük, hogy a választásokig a Néppárt nem fogja őket kizárni soraiból és az újonnan felálló parlamenti szövetségek között nagyobb mozgástere lehet a pártnak.


Forrás:alfahir.hu
Tovább a cikkre »