Berlin továbbra sem akar enyhítést Athén terhein

A német pénzügyminiszter kedden megerősítette, hogy ellenzi a görög adósságszolgálat bárminemű enyhítését még akkor is, ha a dél-európai ország nemzetközi hitelezői beleegyeztek a tárgyalások megnyitásába e téma kapcsán. Az IMF szerint fenntarthatatlan a görög államadósság.

“Őszintén szólva nincs jó érvem, amelyet fel tudnék hozni (a görög adósságszolgálat enyhítése mellett) a német törvényhozásban, a német lakosság meggyőzésére” – mondta Wolfgang Schäuble Brüsszelben tartott sajtótájékoztatóján.

Az euróövezeti pénzügyminiszterek hétfőn tartott ülése után Jeroen Dijsselbloem, az eurócsoport elnöke bejelentette, hogy kedden visszatérnek Athénba a nemzetközi hitelezők, azaz az Európai Bizottság, a Nemzetközi Valutaalap (IMF), az Európai Központi Bank (EKB) és az Európai Stabilitási Mechanizmus (ESM) delegációinak vezetői, hogy folytassák a megkezdett reformintézkedések eredményeinek ellenőrzését.

Ha eredményesen zárul a felülvizsgálat – a felek reményei szerint még május előtt -, Görögország megkaphatja a 86 milliárd eurós harmadik mentőcsomag következő, 5,7 milliárd eurós részletét, valamint megkezdődhetnek a tárgyalások a görög államadósságról is.

A német pénzügyminiszter szerint a tárgyalásoknak ez utóbbi része presztízskérdés, nem a lényegről szól.

Görögországnak hosszú éveken keresztül egy fillér kamatot sem kell fizetnie, és semmilyen tőketörlesztés nem terheli – mutatott rá Schäuble, a görögök adósságterheinek csökkentését ellenző elvi álláspontját indokolva.

A német politikus is arra számít, hogy a felülvizsgálat áprilisban lezárul.

Régen volt már a tavalyi megállapodás

Görögország tavaly nyáron állapodott meg a harmadik segélycsomagról az Európai Bizottság, az Európai Központi Bank, az Európai Stabilitási Mechanizmus és a Nemzetközi Valutaalap képviselőivel.

Az államcsőd szélén álló Görögország nagyon szigorú feltételek mellett, kemény reformok végrehajtása után kaphatja meg a 86 milliárd eurót részletekre osztva.

A dél-európai országnak a 86 milliárd euró törlesztését 15 év múlva kell elkezdenie, és az összeget 32,5 év alatt kell visszafizetnie.

A görög GDP-arányos államadósság idén 187,8 százalékra emelkedik a tavalyi 180,2 százalékról.

Az IMF már könnyítene a szorításon

A Nemzetközi Valutaalap, amely az első felülvizsgálat lezárása után dönt a harmadik mentőcsomagban való részvételéről, fenntarthatatlannak tartja a görög adósság finanszírozását, és véleménye szerint az ország adósságát jóval nagyobb mértékben kell enyhíteni, mint amennyire az euróövezeti hitelezők eddig hajlandónak mutatkoztak.

Görögországtól pedig azt követeli a valutaalap, hogy mélyrehatóbban alakítsa át nyugdíjrendszerét.

Michel Sapin francia pénzügyminiszter arra számít, hogy az IMF április 17-19. közötti tavaszi közgyűlésének idején kezdődhetnek el a tárgyalások a görög adósságról.

Sapin szerint lehet enyhíteni a görögök adósságterhén, például a törlesztési futamidők meghosszabbításával, de az szóba sem jöhet, hogy a görög adósság egy részét leírják.


Forrás:gondola.hu
Tovább a cikkre »