Berlin bizalmatlan az ukrán elnökkel, ezért húzzák az Ukrajnának szánt nehézfegyverek átadását

Berlin bizalmatlan az ukrán elnökkel, ezért húzzák az Ukrajnának szánt nehézfegyverek átadását

Történelmi félelmek és Ukrajnával szembeni bizalmatlanság lehet az oka annak, hogy Németország még mindig nem szállított le egyetlen nehézfegyvert sem Ukrajnának – utal rá a Der Spiegel baloldali német lap angol nyelvű verzióján megjelent cikk.

Hetek óta húzódik az Ukrajnának szánt orosz páncélkocsik és tankok ügye, egyre nagyobb belpolitikai hullámokat vetve, és egyre inkább kibillentve a német szocdem-zölt-liberális hármaskoalíciót. Olaf Scholz (SPD) kancellár nem csinál titkot abból, hogy nem szívesen ad át nehézfegyvereket Ukrajnának, ráadásul tudvalevő, hogy ha tehetné, semmilyen fegyvert sem szállítana – ámde politikai partnerei miatt kényszerpályán mozog.

Németország ígért már MArder típusú páncélozott járműveket, Leopard tankukat, legújabban pedig légelhárító rendszereket. beszédes azonban Dmitrij Kuleba ukrán külügyminiszter Olaszországban tett nyilatkozata:

“Vannak országok, ahonnan szállítmányokat várunk, és vannak, amelyek esetében már belefáradtunk a várakozásba. Németország az utóbbi csoportba tartozik”

Hírdetés

A Welt am Sonntag hetilap nemrég arról számolt be, hogy Németország már könnyűfegyvereket sem szállít olyan mennyiségben, mint korábban, március végétől május végéig mindössze két szállítmányt küldtek, azok zömét pedig kézifegyverek és páncéltörő aknák alkották.

Német kormányhoz közel álló forrásokra hivatkozva a Der Spiegel azt írja, hogy Berlin aggódik, hogy Ukrajna túlzottan magabiztossá válhat a sok fegyver láttán, ha sok hactéri győzelmet ér el, és Oroszország területére is lecsaphat, ami azt jelentené, hogy ismét orosz területre nyomulnának be a német tankok. 

Ez arra utal, hogy Berlinben nagy a bizonytalanság Volodimir Zelenszkij ukrán elnök iránt. Ahogy azt is megmagyarázhatja, hogy miért változott meg az ukrán elnöki retorika, és szól ma már magabiztos győzelem helyett a túlerő miatt elszenvedett veszteségekről. Megjegyezzük, nem kellenek győzelmek ahhoz, hogy Kijev úgy döntsön, orosz területek ellen vessenek be fegyvereket, szorult helyzetben minden vezetés hajlamos arra, hogy politikai PR érdekében agresszív lépésekre szánja el magát, ami meg nem fordítja a háborút, de jól mutat a sajtóban.

Körkép.sk


Forrás:korkep.sk
Tovább a cikkre »