Berlin: az EU nem tesz új ajánlatokat a britek benntartására – szívesen látnák egy független Skócia csatlakozását az unióhoz

Nagy-Britannia nem lehet csak "félig partner" – jelentette ki Sigmar Gabriel német alkancellár vasárnap.

“A britek most úgy döntöttek, hogy távoznak. Nem fogunk arról tárgyalni, hogy az EU még mit ajánlhat fel a briteknek, hogy benntarthassa őket” – derül ki az alkancellár vasárnap nyilvánosságra hozott interjújából. “Nyilvánvaló: Nem lehetsz csak kicsit terhes vagy félig partnerségi viszonyban” – mondta Gabriel.

Az alkancellár élesen bírálta David Cameron brit kormányfőt “nagyszabású és történelmi baklövése” miatt, amiért olyan népszavazást kezdeményezett, amelynek eredményeként a britek az Egyesült Királyság kiválása mellett foglaltak állást az EU-ból. Gabriel a brit miniszterelnök mihamarabbi lemondását sürgette.

Szerinte “a britek egy nap elátkozzák” Boris Johnsont, aki a kilépés mellett kampányolók egyik prominens figurája.

A szociáldemokrata alkancellárral ellentétben a kereszténydemokrata párti Angela Merkel német kancellár szombaton békülékenyebb hangot ütött meg Nagy-Britanniával szemben. Merkel úgy vélte, hogy a Londonnal folytatott egyeztetéseknek nagy mértékben szakszerűen és objektíven kell levezetni.

Günther Krichbaum, a német parlament Európa-ügyi bizottságának elnöke a nap folyamán elmondta: szívesen látnák egy független Skócia csatlakozását az EU-hoz. A kereszténydemokrata politikus szerint “az unió továbbra is 28 tagállamból fog állni, mivel újabb függetlenségi népszavazást vár Skóciában, amely sikeres lesz”. “Gyorsan kell majd válaszolnunk az EU-barát ország csatlakozási kérelmére” – mondta a Welt am Sonntag című német vasárnapi lapnak.

Nicola Sturgeon skót miniszterelnök vasárnap tudatta: miután a britek többsége az EU-ból való kiválást választotta, elképzelhető újabb népszavazás Skócia különválásáról, mert Skócia az EU tagja szeretne maradni. A skótok több mint hatvan százaléka Nagy-Britannia bennmaradásra szavazott.

(MTI)


Forrás:kuruc.info
Tovább a cikkre »