Berlin alatt robognak az Éjjeli Farkasok

Berlin alatt robognak az Éjjeli Farkasok

Hol sóval és kenyérrel, hol pedig a NATO és Ukrajna zászlajával várták őket. Az Éjjeli Farkasokat azonban nem lehet megállítani. A patrióta orosz motorosok, ahogy útjuk során mindenütt, úgy ma a túra végállomásán, Berlinben emlékeznek meg a náci mészárlás áldozatairól és a Szovjetunió második világháborúban aratott győzelméről.

Immár második alkalommal indultak el jó egy hete Moszkvából Belaruszon, Lengyelországon, Szlovákián, Ausztrián és Csehországon át Berlin irányába a második világháborúban aratott győzelem előtt tisztelegve az Éjjeli Farkasok nevű motorosklub tagjai. A Győzelem útjai – Berlinre fel! jelszóval meghirdetett emléktúra résztvevői orosz zászlókkal és a diadal népi jelképévé lett fekete-narancsszínű György-szalagokkal feldíszítve vágtak neki klubjuk elől a hosszú útnak. Élükön elnökük, Vlagyimir Putyin elkötelezett híve, Alekszandr Zaldosztanov, népszerű nevén a Sebész haladt. Igaz, nem sokáig, hiszen az uniós szankciók őt személyesen érintik, így nem kaphatott beutazási engedélyt. A klub tagjainak az orosz külügyminisztérium segített a schengeni vízum beszerzésében, s a második világháború európai lezárásának 71. évfordulójára emlékező vállalkozásra az orosz ortodox egyház részéről is áldást kaptak.

Nem meglepő hát, ha a látványos motorostúrát mindenütt kiemelt figyelem, s immár szokás szerint diplomáciai feszültség kísérte. Varsó, Prága és Berlin már tavaly is a vízumok kiadásának korlátozásával és az áthaladás megnehezítésével fejezte ki nemtetszé-sét a vonulás iránt, s a farkasok egy csoportját – köztük olyanokat is, akiknek uniós útlevelük és érvényes beutazási engedélyük volt – idén sem engedték át a lengyel határon. A tiltást az állam közrendjének és biztonságának veszélyeztetésével indokolták, ami miatt a moszkvai lengyel nagykövetet bekérették az orosz külügyminiszté-riumba, ahol különösen cinikus és rosszindulatú gesztusnak nevezték a döntést. Moszkva és Varsó között egyébként az utóbbi időben kiéleződött a viszony amiatt, hogy Lengyelországban idén féltucatnyi alkalommal rongáltak meg szovjet katonai emlékműveket. Az orosz külügyminisztérium a napokban a wroclawi temető meggyalázása után hivatalos bocsánatkérésre, a tettesek felelősségre vonására és az emlékhelyek helyreállítására szólította fel a lengyel kormányt.

Varsó döntését szégyenteljesnek nevezte az egyik nagy lengyel motorosklub, a Katyn Rally vezetője, s bejelentette, hogy akárcsak tavaly, tagjaik felkeresik azokat a helyeket, ahol az Éjjeli Farkasok akartak virágot elhelyezni, s ezt helyettük is megteszik. Felbátorodva az áthaladás megtagadásán, a belorusz ellenzék egyik vezetője, Alekszej Janukevics ugyanakkor azzal fordult a minszki főügyészhez, hogy a moszkvai motorosokat nyilvánítsák szélsőséges szervezetté, és tiltsák ki őket az ország területéről. Eközben az ukrán hatóságok hasonló indokkal három belarusz motorosnak tiltották meg a határ átlépését. Indulatokat váltott ki a vonulás Prágában is, ahol a központban „Szégyen!” kiáltásokkal és ukrán, uniós, valamint NATO-zászlókkal várták a motorosokat, akiket ugyanakkor a szovjet katonai temetőbe már szimpatizánsaik kísértek el.

A farkasokat útjukon végig segítették a helyi motorosklubok, s a Moszkvából harminc járművel induló konvoj Berlinig jócskán felduzzadt. Így azt is gyorsan megoldották, hogy a lengyel határon feltartóztatottak is eljussanak Berlinig. E csoport vezetője, Andrej Bobrovszkij két nappal később már Pozsonyból üzente büszkén, hogy bejutottak az unióba. Belaruszból repülőn érték el a szlovák fővárost, ahonnan bérelt motorokon folytatták útjukat, s Brnóban egyesültek a szárazföldön haladókkal. Ekkor már vagy száz motor dübörgött Berlin irányába, útközben minden orosz és szovjet emlékhelyen főhajtással és koszorúzással fejezve ki tiszteletüket. Vezetőjük, a Sebész eközben Szentpéterváron a Sztálingrádot védő elődeikre emlékezve nyitotta meg a motorosszezont, Moszkvában megtartották a katonai parádé főpróbáját, s több százezren készülődtek a világ 39 országában, hogy a Halhatatlan ezred névvel indított akcióban tisztelegjenek a második világháború ismert és névtelen hősei előtt.

Ennek a cikknek a nyomtatott változata a Magyar Nemzetben jelent meg. A megjelenés időpontja: 2016. 05. 09.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »