Béres József életútja – Vetítő

Adás:
2016. október 10., hétfő 14.05
2016. október 11., kedd 14.05
2016. október 12., szerda 14.05
2016. október 13., csütörtök 14.05
2016. október 14., péntek 14.05
2016. október 16., vasárnap 23.05

12 éven aluli nézőink számára nem ajánlott.

Október 10., hétfő
A Hold válaszolt – Portréfilm Bay Zoltánról
Rendező: Simon Judit

A portréfilm Bay Zoltán (1900–1992) fizikus életpályáját mutatja be. 1936-ban vette át az Egyesült Izzó, a Tungsram kutatólaboratóriumának vezetését, 1938-ban a vállalat támogatásával megszervezte az atomfizikai tanszéket a Budapesti Műszaki Egyetemen. A második világháború alatt több zsidó mérnököt mentett meg a deportálástól, majd 1948 után emigrált az Egyesült Államokba, és ott folytatta tudományos munkáit. Megérhette, hogy a rendszerváltozáskor rehabilitálták.

Október 11., kedd
Bárka vagy fészek – ismétlés
Rendezte: Fáy Réka

A magyar ökofalvak története a rendszerváltás körüli években kezdődik. A városi élettől menekülők az elnéptelenedett falvakat keresték, ahol nincs ipar, nincs nagyüzemi mezőgazdaság. Így találtak Visnyeszéplakra is. De vajon milyen motivációkat, megoldásokat és problémákat rejt egy ökofalu?

Október 12., szerda
Béres József életútja
Rendezte: Kabay Barna

A Béres-csepp feltalálójának kalandokkal és kihívásokkal teli életét idézik fel családtagok és kortanúk.

Október 13., csütörtök

Privatizáció – ismétlés
Rendezte: Magyar Ferenc

A privatizáció egy jobb jövőt hozó folyamatnak volt beállítva a nemzet számára. A filmben a történelmi mozgatórugókat és a visszaéléseket is megmutatjuk a teljesség igénye nélkül. A húzóágazatok megszűntek, a stratégiai vállalatok külföldi kézben, sok-sok vállalat került ingyen magánkezekbe vagy tűnt el.

Október 14. péntek
Vasparipával a Székelyföldi legendáriumon – ismétlés
Rendezte: Fazakas Szabolcs

Gyöngyössy János öreg motorossal Szent László király legendáit kutatjuk Székelyföldön. Ebben a régióban maradt fenn a legtöbb misztikus történet a királlyal kapcsolatosan. A főszereplő történeti rajzolással foglalkozik, és számos ma már nem látható kápolnát és freskórészletet rekonstruál a legendák alapján.

Október 16. vasárnap
Így is épült a szocializmus
Rendezte: Tősér Ádám

Az ÁVH nemcsak a kínzásokban, kényszerítésekben, de gazdasági ügyekben is törvénytelen módszereket alkalmazott. Működése igen költséges volt, de a háború okozta károk, a hiánygazdaság miatt ezeket nehezen tudta fedezni, ezért a szervezetet az állam által irányított gazdasági bűncselekményekből befolyó összegekből finanszírozták.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »