Berényi, mint szálka a neoliberálisok szemében

Berényi, mint szálka a neoliberálisok szemében

Ha a tavaly alakult Szövetség pártban vannak neoliberálisan gondolkodó személyek, Berényi József minden bizonnyal nem erősíti a soraikat. Ezért azután számos támadással szembesül az egységes párt MKP Platformjának vezetője.

Berényi „bűne” egyértelmű, hiszen támogatja az Orbán Viktor vezette magyar kormány politikáját, és itthon, a Felvidéken is a nemzeti értékeken alapuló politizálás híve.

Korábban arra is volt példa, hogy az újonnan alakult párt elnökségének tagjai a közösségi oldalaikon ostorozták Berényit, ez a folyamat a Szövetség Országos Tanácsa ülését követően – már több, mit egy hónapja – megszakadt, ám legutóbb a liberális DenníkN napilap magyar „testvérlapja” készített beszélgetést Sólymos Lászlóval, a Szövetség OT elnökével, aki többek között ilyen kérdésekkel szembesült: Sikerült az MKP Platformon belül kirekeszteni minden szélsőséget? Jobban tenné Berényi József, ha félreállna, ahogy a Híd veterán politikusai félreálltak? Nos, az OT-elnök az előbbi kérdésnél még jó taktikai érzékkel hárított („Vannak különböző vélemények a párton belül, de azt nem érzem, hogy valakik a teljes szélsőség felé mennének el” – mondta),

Természetesen az újságíró szuverén joga, hogy azt kérdezzen, amit akar, ahogy nekünk is az elhangzottak véleményezése.

Tény, hogy Berényi József a legutóbbi parlamenti választásokon a magyar összefogás listáján indulva a 150. helyről preferenciaszavazatokkal az ötödik helyre tornászta fel magát. Ez persze a múlt, Nagyszombat megye alelnöke azonban a közelmúltban is megmérettette magát. A múlt héten a Galántai járásban is megalakult a Szövetség regionális szervezete.

Az ülésen egyébként 51 szavazattal megválasztották a járás megyei képviselőjelöltjeit is, név szerint Agócs Gergely, Berényi József, Bíró László, Ervin Chomča, Horváth Zoltán, Forró Krisztián, valamint Zupko Tamás lesznek a Szövetség jelöltjei.

Hírdetés

Ennyit Berényi „támogatottságáról és megosztó szerepéről”.

Természetesen nem a megyei választásokon (itt szinte borítékolható, hogy ismét bekerül a megyei parlamentbe), ám alig két év múlva európai parlamenti választások lesznek, sokkal inkább itt lehet szálka valaki szemében Berényi, aki ma is tagja az EU talaján működő Régiók Bizottságának.

A liberálisokkal kapcsolatban érdemes felidéznünk a Ronald Reagan korábbi amerikai elnöknek tulajdonított megállapítást, miszerint „Nem arról van szó, hogy a liberálisok tudatlanok. Arról van szó, hogy sok mindent tudnak, ami nem úgy van.“ Ma inkább a neoliberális jelző az időszerű, ugyanis nem szerencsés, ha valaki összekeveri a mai liberalizmust azokkal az értékekkel, amit például Kossuth Lajos, Deák Ferenc vagy akár Petőfi Sándor is képviseltek.

Ami pedig a szélsőségességet illeti, nos, Galilei óta tudjuk, hogy Eppur si muove, azaz mégis mozog a Föld. Egy gömbölyű égitestről nézve az adott helyzettől függ, hogy mi is a szélsőséges. Valakinek a szivárvány színeire dobban a szíve, másnak pedig a piros-fehér-zöld színekre.

Van, aki azokat tartja szélsőségesnek, akik nemzeti értékek mentén tekintenek a világ dolgaira, mi viszont azt, amikor például valaki számára nem egyértelmű, hogy az anya nő, az apa pedig férfi…

(Oriskó Norbert/Felvidék.ma)


Forrás:felvidek.ma
Tovább a cikkre »