Berényi: minden tekintetben felkészültem Nagyszombat megye irányítására

Berényi: minden tekintetben felkészültem Nagyszombat megye irányítására

NAGYSZOMBAT. Berényi József jelenlegi megyei alelnök személyében a Magyar Közösség Pártja saját megyeelnökjelöltet, valamint a jelenlegi 12 helyett 15 képviselõjelöltet indít Nagyszombat megyében. Portálunknak egyebek mellett az elmúlt ciklus eredményeirõl, a következõ idõszak terveirõl nyilatkozott, s kitért arra is, hogy Rigó Konrád, a Most-Híd vegyespárt elnökjelöltje eddig sosem tapasztalt negatív, lejárató választási kampányt folytat ellene.

Nagyszombat megyében a magyarság számaránya több mint 21 százalék. A Dunaszerdahelyi járásban élõ közel 120 ezer lakos közül 90 ezer körüli a magyar, a Galántai járásban élõ több mint 80 ezer lakosnak pedig csaknem a fele vallja magát magyar nemzetiségûnek. A 40 tagú Nagyszombat Megyei Önkormányzatban 7 járás képviselteti magát. A Dunaszerdahelyi járásnak 8, a Galántainak pedig 7, azaz a két magyarlakta járásnak együtt 15 megyei képviselõi helye van. A Magyar Közösség Pártjának (MKP) a végéhez közeledõ választási ciklusban az elõbbi járásban 7, az utóbbiban pedig 5, azaz összesen 12 képviselõje van, ám a november 4-ei megyei választásokon 15 képviselõjelöltet, azaz teljes listát állít.

„Minden tekintetben felkészültem Nagyszombat megye irányítására“

Még tavasszal eldõlt, hogy az MKP Nagyszombat megyében Berényi József jelenlegi alelnököt indítja a megyeelnöki posztért. „Megváltoztak a megyei elnökválasztás szabályai: az eddigi kétkörös helyett egykörössé vált a szavazás, ami reális lehetõséget ad arra, hogy a következõ öt évben magyar megyeelnöke legyen Nagyszombat megyének. Abból kiindulva, hogy a magyarlakta Dunaszerdahelyi és Galántai járást is nagyon jól ismerem, hiszen mindkettõben éltem, valamint megyei alelnökként a megye mûködését is alaposan megismertem, elfogadtam az MKP két járási konferenciájának az elnökjelölését. Úgy érzem, hogy minden tekintetben felkészültem Nagyszombat megye irányítására“. 

Kérdésünkre, hogy a kampánykörútja során a választópolgárok miként fogadták az elnökjelöltségét, elmondta, mivel nem a megyei elnökjelöltség kapcsán fogott elõször komoly, nagy feladatba, a jelenlegi indulása nem váltott ki meglepetést. "Az MKP-szimpatizánsok természetesnek vették és veszik, hogy ebben a módosult helyzetben megtörtént a jelölésem, illetve vállaltam a megyei elnökséggel kapcsolatos kihívást és felelõsséget“.

Berényinek bõvülnének a hatáskörei és végre „oszthatná a lapokat“

Berényi József megyei alelnökként az elmúlt négy évben sokat tett a magyarlakta járások fejlesztéséért, a különféle anyagi támogatások megszerzéséért. Azt gondolja, hogy megyeelnökként azonban sokkal hatékonyabban munkálkodhatna a térség felvirágoztatásáért.

„Egy megyei alelnök csak azokkal a hatáskörökkel élhet, amelyeket a megyei elnöktõl kap vagy kiharcol magának. Egy megyefõnök azonban kártyahasonlattal élve: oszthatja a lapokat, és jóval több lehetõséget aknázhat ki, mint egy alelnök. Ez a következõ oka annak, hogy indulok a megyei megmérettetésen“ – vázolta a két tisztség közti jelentõs különbséget.

Berényi József 3 pillérre építve határozta meg az elkövetkezõ idõszak legfõbb teendõit. „Megyénkben a legnagyobb kihívást az jelenti, hogy a megnövekedett kamionforgalom miatt megfelelõképpen tudjuk karbantartani – korszerûsíteni a 2. és 3. osztályú utakat. Égetõ gondot jelent a szociális intézmények befogadóképességének a bõvítése, hiszen a rászorulók jóval több helyet igényelnének, mint amennyi szabad a megyei fenntartású nyugdíjasotthonokban és más létesítményekben. Harmadik fontos teendõként pedig a megyei igazgatású oktatási intézmények korszerûsítését és versenyképességének a folyamatos szinten tartását említeném, hiszen manapság az iskoláink is versenyhelyzetben vannak“.  

A magyar párt kampánya a személyes kapcsolattartásra összpontosít

A jelenlegi megyei alelnök a Hírek.sk kérdésére a választási kampánya során szerzett tapasztalatait is összefoglalta. Mint mondta, az MKP véleménye szerint a polgárokkal történõ személyes kapcsolattartás a közélet egyik legfontosabb eleme. "Ezért kampánykörutunk során az említett két magyarlakta járás valamennyi településére ellátogattunk, s lehetõséget adtunk arra, hogy az érdeklõdõk találkozhassanak és beszélhessenek velünk a megyei ügyekrõl. A Dunaszerdahelyi járásban a legtöbb településre a mi jelöltjeink jutottak el, a Galántai járásban pedig a pártok közül csak az MKP látogatta végig a községeket. Ezeken a találkozókon mi is elmondtuk az elképzeléseinket, és számot adtunk a négy év alatt elvégzett munkánkról. Településenként változó volt a lakosság részvétele, és egymástól eltértek a legnagyobb érdeklõdést kiváltott témák is. Nagyon fontos az, hogy a jelöltek ne csak az elektronikus médián és a közösségi oldalakon keresztül kommunikáljanak választóikkal, hanem közvetlenül értesüljenek a gondjaikról és az igényeikrõl“.

Az MKP eredményei által, a Most-Híd mocskolódással szerezne voksokat

A megyében meglehetõsen éles a szembenállás, Rigó Konrád, a Most-Híd vegyespárt elnökjelöltje eddig sosem tapasztalt negatív, lejárató választási kampányt folytat az MKP-s vetélytársa ellen.  

„Korábban már többféle választási kampányban vettem részt, de a személyemmel és a munkámmal szembeni ilyen méretû lejárató kampányban eddig még sosem volt részem. Értesüléseim szerint nem véletlen, hogy a lejáratásomat célzó Téma címû, „hidas“ újságot Galántán nem is terjesztették, mert a Híd vegyespárt egyes képviselõjelöltjei sem tudtak azonosulni Rigó inkorrekt módszerével. Bízom abban, hogy a lejárató kampány most sem lesz sikeres, és a választók majd inkább azt értékelik, hogy melyik jelölt eddig milyen eredményeket tudott felmutatni, és megyeelnökként milyen célokat igyekszik majd megvalósítani. Az alaptalan mocskolódás és lejáratás elõzõleg mindig visszaütött, és remélhetõleg ez november 4-én sem lesz másként“ – fogalmazott az MKP megyei elnökjelöltje.

Elõremutató elképzelésekkel az üres, populista ígéretek helyett

Berényi József nem kívánt jóslatokba bocsátkozni, hogy az elõzõ években a megszokottnál nagyobb lesz-e az idei választási részvétel, de annak örülne, ha minél többen vennének részt november 4-én a választásokon.

„Bár e megyéknek nincs túl szerteágazó hatáskörük, a meglevõk azonban nagyon fontosak. A választópolgároknak nemcsak a kampányrendezvényeinken, hanem a kiadványainkban is részletes tájékoztatást nyújtottunk a megyei hatáskörökrõl, illetve az általunk elvégzett feladatokról és mandátumszerzés esetén a további terveinkrõl“ – mondta az elnökjelölt.

Mivel az MKP jelöltjei az elõzõ megyei, európai parlamenti és helyhatósági választásokon mindig jól szerepeltek, ezért az idei sikerben is bízik.

„Vitathatalan, hogy konkrét eredményeket tudunk felmutatni, s a további idõszakra vonatkozó elképzeléseink sem csak populista, üres ígéretek, hanem a megye hatásköreibõl és pénzügyi lehetõségeibõl kiinduló, megvalósítható konkrétumok. Nem utolsósorban: a magyarság szempontjából azért is elõremutatóak, mert a kétnyelvûséget minden téren szorgalmazzuk és a lehetõségeink szerint azt eddig is átültettük. Jó példaként említhetem, hogy Nagyszombatban, ahol 1920 óta nem volt magyar köztéri felirat, nemrég magyar-szlovák nyelvû emléktáblát helyezhettünk el Kodály Zoltán zeneszerzõ emlékére. Hasonló törekvéseink megvalósításához kérjük a választópolgárok további segítségét, szavazatait!“ – zárta tájékoztatását Berényi József, az MKP Nagyszombat megyei elnökjelöltje.


Forrás:hirek.sk
Tovább a cikkre »