Berényi: Kötelességünk letörölni elődeink kollektív bűnösségének jogtalan bélyegét

Berényi: Kötelességünk letörölni elődeink kollektív bűnösségének jogtalan bélyegét

A Felvidékről kitelepített magyarok emléknapján a dunaszerdahelyi Pázmaneum Társulás a helyzetre való tekintettel az online térben tartotta meg a megemlékezését. A civil szervezet immár sokesztendős hagyományként szervezi meg a megemlékezést a Magyar Megmaradásért társulás által emelt Kitelepítettek emlékművénél.

„Az elmúlt évtizedekben sem bocsánatkérés, sem kárpótlás nem történt. Ezzel szembe kell néznünk magyar közösségeinkben” – hangsúlyozta Karaffa Attila, a Pázmaneum Társulás  ügyvezető elnöke.

A történelmi kitekintést Berényi József, Nagyszombat megye alelnöke vázolta fel. Mint fogalmazott, a Beneš-dekrétumok többek között a magyarok jogfosztottságát nyilvánították ki. Elkezdődtek a jogfosztottság évei, eltűnt a magyar szó történelmi városainkból. A deportálás volt a legtragikusabb mozzanata a dekrétumoknak.

A deportálást ugyan hamarosan leállították, ám ezzel nem szűnt meg a magyarok kálváriája.

Hírdetés

Mindezek után jött a lakosságcsere, az erőszakos elköltöztetés a szülőföldről – folytatta. Elsősorban a vagyonos gazdákat és a városi értelmiséget érintette. Ezzel akarták megroppantani a közösségünket – hangsúlyozta. Közel százezerre tehető azok száma, akiknek menniük kellett a Felvidékről Magyarországra, az első vonat 1947. április 12-én indult el.

Emlékezünk, s még mindig kötelességünk van – szögezte le.

Az online megemlékezést a helyi oktatási intézmények diákjainak szavalata tette meghittebbé. A megemlékezés végén Berényi József Hájos Zoltánnal, Dunaszerdahely polgármesterével, valamint A. Szabó Lászlóval és Karaffa Attilával megkoszorúzta az emlékművet.

Az online megemlékezés az alábbi linken tekinthető meg. 

(PP/Felvidék.ma)


Forrás:felvidek.ma
Tovább a cikkre »