Bereményi Géza kapja az első Páholy Irodalmi Nagydíjat

Bereményi Géza kapja az első Páholy Irodalmi Nagydíjat

November 28-án, advent első vasárnapján, este 7 órakor adják át az első Páholy Irodalmi Nagydíjat, amelyet Végh Veronika, a Páholy Lakásszínház és Irodalmi Szalon vezetője, valamint 75 színházbarát civil néző alapított. Az első díjat a debreceni kötődésű a Nemzet Művésze címmel kitüntetett, Kossuth-, József Attila- és Balázs Béla-díjas  író, dalszöveg- és forgatókönyvíró, filmrendező Bereményi Géza kapja.

Végh Veronika és a leghűségesebb páholytagok idén közösen döntöttek arról, hogy a már Debrecenben élő írónak adják az első díjat, a Magyar Copperfield című önéletrajzi regényéért. Az egymillió forint összeggel járó díjat a Páholy nézőiből kialakult irodalomrajongó „olvasókör” adta össze. A következő évtől mindig egy olyan író kapja, akinek az előző évben megjelent könyve a legtöbb szavazatot kapja. A díj presztízsét növeli a fővédnök, valamint a díjátadóra meghívott színművész személye is.

Idén Szabó T. Anna és Dragomán György a díj két fővédnöke.

A színművész szerepe egyelőre meglepetés, mivel Bereményi Gézát is szeretnék vele meglepni a szervezők.

Végh Veronika:

Teljes titok övezi a színművész személyét, aki átadja november 28-án a díjat. Mi hozzuk el Debrecenbe, elrejtjük egy szállodában és csak az eseményen jelenik meg a Páholy Lakásszínházban, amikor már Bereményi Géza is elfoglalta a helyét a nézőtér soraiban.

Annyit árulhatunk csak el róla, hogy Gézával közel egykorú, szintén van debreceni kötődése, és a két művész többször dolgozott már együtt. Mi már nagyon várjuk a találkozást és a beszélgetést!”

A díjátadó ugyanis egyben egy irodalmi est is, ahol a díjazottal, idén Bereményi Gézával és a meglepetés színésszel a háziasszony, Végh Veronika beszélget, aki a Páholy irodalmi estjeinek a szerkesztő-moderátora.

A beszélgetés közben részleteket hallhatunk a Magyar Copperfield című könyvből, és elhangzanak Cseh Tamás-dalok is.

Végh Veronika: „Bereményi Géza többször volt már a vendégünk, ismerik és kedvelik a debreceni nézők, egyértelmű volt a döntésünk. A Magyar Coppferfield már a hatodik utánnyomását éli meg egy év alatt, nekünk is az egyik kedvenc könyvünk. November 15-én, hétfőn kerestem fel Gézát az otthonában, Debrecenben, és közöltem vele a hírt, hogy ő lett az első Páholy Irodalmi Nagydíjas. Elmosolyodott, és azt mondta: ’Úgy látszik befogadott Debrecen’.”

A debreceni színház és irodalomrajongó társaság az elismerést minden év ősz végén adja majd át, hosszú távú céljuk, hogy még több civil, kultúrabarát tag segítségével a díjat több kategóriában is kioszthassák.

A Páholy Irodalmi Nagydíj mellett szeretnének létrehozni egy ifjúsági- és gyermek, valamint egy szórakoztató kategóriát. Céljuk ezzel, hogy segítség a kortárs írók munkáját, hogy azok elmélyülhessenek egy számukra kedves témában, és mielőbb új könyv születhessen.

A debreceni Páholy Lakásszínház és Irodalmi szalonról

A debreceni Páholy Lakásszínház és Irodalmi Szalon öt éve működik befogadószínházként és Irodalmi Központként Debrecenben. Az itt tartott eseményekre nemcsak a helyiek jönnek, de az ország különböző pontjairól, sőt, olykor külföldről is érkeznek nézők. A századelő hangulatát és színházi hagyományait felelevenítő hely különlegessége az is, hogy Végh Veronika családját bevonva üzemelteti. Bizonyos alkalmakor még a kutyájuk is szórakoztatja a vendégeket.

A mára 3000 fős közösség egy baráti társaság, akiket a kultúra iránti érdeklődés köt össze. Rendszeresen megfordulnak itt a magyar színházi és irodalmi élet legnevesebb szereplői. Rendszeres vendégek: Bodrogi Gyula, Mácsai Pál, Mucsi Zoltán, Pogány Judit, Koltai Róbert, Jordán Tamás…

Hírdetés

Scherer Péter így fogalmazott:

Ez egy európai szintű hely, azon belül is kiemelkedő. És én tudom mit beszélek, hiszen keresztül-kasul beutaztam Európát, és több száz helyen léptem már fel.”

Végh Veronika: „Észrevétlenül épült fel az évek alatt a Páholy közössége. Kezdetben a saját magunk és barátaink szórakoztatására szerveztünk programokat, olyan előadásokat hívtunk meg, amelyre mindenki szívesen vált jegyet. Igényes, tartalmas produkciókat hívtunk meg, a jegyárakból fedezzük a tiszteletdíjakat. Így mindenki jobban jár, hisz egy jó színházi élményért nem kell felutazni Budapestre. Ráadásul az előadások után a közönségünk találkozhat az alkotókkal. A nézők száma egyre duzzadt, kiderült, hogy az irodalom iránt is van érdeklődés. Három éve szervezünk irodalmi esteket, vendégeink között volt idén júniusban Szabó T. Anna és Dragomán György íróházaspár, akik az este utáni beszélgetés alkalmával akaratlanul a Páholy Irodalmi Nagydíj ötletét adták. Ezért is kértem fel őket, legyenek a díj fővédnökei, nagykövetei. Szabó T. Annától egy verset is kaptunk, amit az este folyamán előttünk fogalmazott meg:

Szabó T. Anna: Páholy

Színházban. Magunkat adni.

Dráma? Vígjáték? Öröm.

Kedvünk volna itt maradni

beszélgetni…Köszönöm!

Vendégség ez – szív és lélek,

kíváncsiság, türelem.

Ha tudok majd, még betérek,

töltődöm és pihenek.

Jó itt lenni, fényességben,

jól esett a figyelem.

Pezsgésben és békességben.

Ezt mind magammal viszem.

FACEBOOK OLDAL: https://www.facebook.com/profile.php?id=100063573069513

INSTAGRAM OLDAL: https://www.instagram.com/explore/locations/1024934574/paholy-lakasszinhaz-debrecen/?hl=en


Forrás:ma7.sk
Tovább a cikkre »