Béremelést kapnak a tanárok és az egészségügyisek

Béremelést kapnak a tanárok és az egészségügyisek

A napokban kapják meg első megemelt bérüket a pedagógusok és az egészségügyi dolgozók – mondta Rétvári Bence az állami médiában.

Az Emberi Erőforrások Minisztériumának parlamenti államtitkára szerint a két területen a következő években is folytatják a megkezdett béremelést. A tervek szerint a 2012 és 2019 közötti időszak végére az ápolók jó esetben 35 ezer, az orvosok pedig 107 ezer forintos havi emelést kapnak. Azt az államtitkár is elismerte, hogy az egészségügyi dolgozók elvándorlásának legfőbb oka az alacsony fizetés. A pedagógusok béréről azt mondta: 2017-re a négy évvel korábbi bérük másfélszeresére emelkedik.

Közben az egészségügyi államtitkár egy kistarcsai kórházban jelentette be, hogy kézhez kapta szerdán az egészségügyi dolgozók nagy része a szeptembertől megemelt bérét. Ónodi-Szűcs Zoltán emlékeztetett arra, hogy 2019 novemberéig összesen négy lépcsőben fog nőni a dolgozók bére, amire idén és jövőre mintegy 100 milliárd forintot különítettek el. A szakszervezetekkel kötött korábbi megállapodás értelmében a szeptemberi alapbér átlagosan 26,5 százalékkal nőtt, jövő novemberben újabb 12 százalékkal, majd évente 8-8 százalékkal fog emelkedni.

„A forrás rendelkezésre áll, hiszen már ebben a hónapban alapbérként 5,2 milliárd forintot utal az OEP és a mozgóbérekkel együtt ez 6 milliárd forint feletti összeget tesz ki. Ebben az évben az erre szánt forrás közel 20 milliárd forint, 19 egész egynéhány tized milliárd forintról beszélünk. Jövő évben pedig ez több mint 80 milliárd forint lesz” – nyilatkozta Ónodi-Szűcs Zoltán.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »