Beregszászi Olga koncertje szülővárosában

„Az életemet, a szívemet hoztam”

Beregszászi Olga hazatért. Ha csak egy koncert erejéig is. A Hazaváró BeregFeszt őt is szülővárosába vonzotta. S jött boldogan, hogy az ittenieket is megörvendeztesse, hogy egy kis szeletet bemutasson abból a jótékonysági koncertsorozatból, melyet immáron több mint tíz éve szervez advent tájékán Száz perc száz emberért címmel Budapesten, hogy annak bevételéből száz nehéz sorban élő beregszászi karácsonyát szépíthesse meg.

Néhány jó barát, művésztárs a Vérke-parti városba is elkísérte. A csodálatos hangorgánumú Jászai Mari-díjas színész, Kautsky Armand – akárcsak Budapesten – ezúttal is vállalta a műsorvezető szerepét. Mint lapunknak nyilatkozva elmondta, azért jött el, mert egyrészt nagyon szereti Olgát, mindazt, amit csinál, támogatja azt a nemes kezdeményezést, amit Olga felvállalt szülővárosáért, s ő maga is szeret segíteni az embereken. Ittlétével azt igyekszik hangsúlyozni, hogy szolidaritást vállal a kárpátaljai, a beregszászi magyarokkal, s ha sikerült ezen az estén mosolyt csalni az itteni emberek arcára, már az is megérte.

Beregszászi Olga ezúttal a boldog békeidőket idézte meg a színpadon. S nem csupán a múlt század elejének beregszászi képét idéző molinóval, de a dalokkal, a kellékekkel, a kalapokkal is. Felcsendültek itt Karádi Katalin és Medgyaszay Vilma népszerű dalai, és előadott néhány, az átkosban irredentának minősített dalt is. Az időutazásban közreműködött Hegedűs Valér, Iván Szandra és Vörös Mária is. Kautsky Armanddal együtt csodálatosan felépítették az est menetét, így a két művész beszélgetéséből megismerhettük az orosz anya és magyar apa gyermekeként két kultúrában növekedő cserfes kislányt, a moszkvai színiakadémián nagy terveket szövögető színészpalántát, akit egy lángoló szerelem Magyarországra repített, ahol akcentusa miatt keményen meg kellett küzdenie a művészi pályán, s végül az éneklés mellett kötelezte el magát.

Az előadás igencsak megható része volt egy későn jött csodálatos, de korán szomorú véget ért szerelmi történet feldolgozása, a Sergio SOS sztory, melynek végén a Kautsky Armand előadásában elhangzott Ady vers – Őrizem a szemed – tette fel a pontot az i-re. „Már vénülő kezemmel / Fogom meg a kezedet, / Már vénülő szememmel / Őrizem a szemedet. / Világok pusztulásán / Ősi vad, kit rettenet /Űz, érkeztem meg hozzád / S várok riadtan veled. /Már vénülő kezemmel /Fogom meg a kezedet, /Már vénülő szememmel / Őrizem a szemedet. / Nem tudom, miért, meddig / Maradok meg még neked, / De a kezedet fogom / S őrizem a szemedet.”

Az életemet, a szívemet, a lelkemet hoztam ma el, nyilatkozta lapunknak Beregszászi Olga. S ezt érezte a közönség is, aki a koncert végén fennállva, vastapssal köszönte meg az előadást.
Melynek bevételét – 25 ezer hrivnyát – a beregszászi szociális konyha támogatására fordítják, tájékoztatott Babják Zoltán polgármester, aki meleg szavakkal üdvözölte a város díszpolgárát és a vele érkezett művészeket, megköszönve, hogy évek óta segítik a város rászorulóit.

Kovács Erzsébet

Kárpátinfo hetilap évfolyama: Kárpátinfo hetilap 20. évf. 39. számRovat: KultúraTelepülés: Ukrajna›Kárpátalja›Beregszászi járás›BeregszászCímkék: BeregFesztBeregszászBeregszászi OlgaKárpátaljakoncertkultúrakárpátaljai magyarságForrás: Kárpátinfo hetilap


Forrás:hetilap.karpatinfo.net
Tovább a cikkre »