Beregszászban áthelyezik a Mennyei Század emlékművét

Beregszászban áthelyezik a Mennyei Század emlékművét

Beregszászban új helyre kerül a Mennyei Század emlékműve.

Babják Zoltán polgármester közösségi oldalán tudatta, hogy miután az ATO veteránjai javaslatot kaptak a Mennyei Század hőseinek és a kelet-ukrajnai harcok során elesettek tiszteletére állított emlékmű áthelyezésére a sportkomplexum melletti térre,

a városi tanács megkezdte a projekt koncepciójának kidolgozását az esztétikai és etikai szempontok figyelembevételével.

Az emlékfal jelenleg a helyi piac kultúrház felőli bejáratánál található, ugyanis a helyszínt a méltóság forradalma viharos eseményeinek idején rögtönzötten választották.

Később a falra felkerültek az ATO-ban elhunyt beregszászi lakosok nevei. Bár az emlékmű Beregszász központi részén található, a piac bejárata és a sétálóövezet közelében helyezkedik el, amely nem igazán teremt megfelelő légkört az emlékünnepségek megrendezéséhez, illetve a fal elemeit gyakran nem rendeltetésszerűen használják – hansúlyozta a polgármester. 

Kifejtette, hogy a városi tanácsnál többször panaszt tettek az elhunyt katonák szülei ezzel kapcsolatban, elmondásuk szerint a hasonló cselekedetek beszennyezik fiaik emlékét.

Hírdetés

Ezenkívül tervben van a Beregszászi Művelődési Ház felújítása annak történelmi rendeltetésének megőrzésével, s többek között az emlékfal mellett is munkálatok folynak majd.

Az ATO-ban résztvevők szakszervezete szerint a legmegfelelőbb hely egy tisztességes emlékmű megépítésére városunkban a sportkomplexum közelében lévő terület. Ezt az elképzelést az elesett katonák hozzátartozói is támogatták.

Babják Zoltán továbbá hozzátette, hogy a projekt nyilvános vitára bocsátása előtt megbeszélést tartottak az aktivistákkal, akik közvetlenül érintettek az emlékhely – a közösségünk számára fontos történelmi és szellemi objektum – létrehozásában.

A városi tanács Matl Péter nemzetközileg elismert művészt kérte fel az emlékmű megtervezésére, aki elkészítette az előzetes vázlatokat, melyeket be is mutattak a gyűlésen.

A polgármester kiemelte, hogy a megbeszélésen megszületett a döntés, miszerint kistérségünknek szüksége van egy ilyen jellegű emlékműre. Javaslat hangzott el továbbá egy kisebb, szimbolikus elem elhelyezését illetően a Hősök terén az ott felállított emlékművek mellett, amely elesett hőseink emlékét jelképezné.

A lakosság képviselői a városi tanácsot bízták meg a projekt további részletekbe menő végrehajtásában.

A projekttervvel kapcsolatos javaslatok benyújtásának lehetősége egy hónapon át tart majd. További információk a Beregszászi Városi Tanács honlapján érhetők el – zárta városunk első embere.


Forrás:karpatinfo.net
Tovább a cikkre »