Beregszász visszavár… 3. A konferencia

Beregszász visszavár… 3. A konferencia

A kárpátaljai magyar felsőoktatás korszerű tantermekben zajlik

Minden nemzeti és kulturális közösségnek fontos, hogy legyen saját felsőoktatási intézménye, Kárpátalján, ahol hivatalosan 150 ezer magyar él 42 és félmillió szláv között, ez különösen fontos. A Főiskolának 900 hallgatója van, túlnyomó többsége magyarajkú, s a legtöbben pedagógusként végeznek. Igaz, a legtöbben más területen dolgoznak, számosan járnak át Magyarországra tanítani, de ezzel is erősödik a kárpátaljai magyarszívű értelmiség, miközben tudjuk, hogy a határon túl az egyik legnagyobb probléma, hogy arányaiban kevesebb a magyar diplomás, mint a többségi nemzet tagjai között.

az aula

A II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskola betölti szerepét, ha csak a külsőségeket nézzük: korszerű tantermek, az angyalos középcímer a főiskola ormán… Azt hiszem, mindannyiunknak megdobban a szíve ezeket látva. Mégis, ez a konferencia is jelzi, a látható dolgokon túl itt sokkal többről van szó: igazi szellemi műhellyé vált, ami nem csak a kárpátaljai magyarságot inspirálja, hanem az anyaországi és a többi határon túli terület fiataljait is. A X. Kárpátaljai Tudományos Diákköri Konferencián ennek megfelelően az egész Kárpát-medencéből érkeztek zsűritagok (mint jómagam is) és versenyzők.

Két éve, még csak 3 szekcióban folyt a munka, idén már 9-ben. Annak ellenére, hogy a konferencia nem számtani, hanem mértani sorozat alapján növekszik, a legnagyobb értékét: a családias, alkotó és baráti hangulatot sikerült megóvni. Nem intézményesült, megőrizte a lelkét – és ez nagyon nagy szó, köszönet érte a szervezőknek és a lélekadóknak, megemlékezve az idén meghalt Barkáts Jenőről, aki megálmodta mindezt.

Nehéz is lenne felsorolni az összes izgalmas témát, csak néhányat ízelítőül, amivel én is foglalkoztam:

Branczeiz Anna: A szubjektum terei, Lator László A tér, a tárgyak c. kötetéről – ebben az ragadott meg, hogy egy, a nagyközönség által kevésbé ismert költő műveit emelte az őket megillető helyre. Mert sajnos nagyon igaz, hogy mi magyarok a tehetségekben gazdagok vagyunk, de a teljesítményt nem igazán szeretjük elismerni, ritka mint a fehér holló, az értékén kezelt magyar tehetség…

Fábiánné Némethy Beáta: A szövegértés szerepe az anyanyelvi oktatás folyamatában, a középiskolai osztályokban (empirikus vizsgálat alapján) – azt hiszem, felesleges is méltatni, hogy ez a téma mennyire fontos a kárpátaljai, kisebbségi sorban élő magyarok számára.

Kalanics Éva: Betlehemes játékok élő hagyománya a történelmi Ugocsában. Bár ilyet talán nem lenne szabad mondani, de mint irodalmárnak, ez volt nekem a legkedvesebb előadás. Kalanics Éva összegyűjtötte a kárpátaljai magyar betlehemeseket, nem csak szövegszerűen, hanem pontosan rögzítve a dramaturgiai elemeket is, az olyan apróságokra is figyelve, hogy mit kell csinálnia egy református és egy katolikus angyalnak a kezében tartott karddal betlehemezés közben…

Máté Réka: Az idegennyelv-oktatás hatékonyságvizsgálata kárpátaljai magyar tannyelvű középiskolák 11. osztályos tanulóinak körében. Máté Réka kutatása elsősorban gyakorlatias kérdésekkel foglalkozik, szinte bizonyos, hogy eredményei hasznosulni fognak a régióban.

Itt szeretném megköszönni Poór Zoltán elnök úrnak és Huszti Ilona úrhölgynek, hogy velük dolgozhattam a szekcióban, értékelve a jobbnál jobb előadásokat.

Bár nem az én szekcióban szerepelt, mégis szeretném kiemelni Takács Klaudia: A nő a vádlottak padján c. teológiai értekezését arról, hogy a Teremtés könyve valóban az asszonyt teszi-e felelőssé a paradicsomból való kiűzetésért.

A konferencia zárásán az a megtiszteltetés ért, hogy elszavalhattam a Koptatott szavak c. versemet, amit a Kárpátalja magyarszívű népeinek és Váradi Natáliának írtam. Mint írónak, minden alkalom öröm, amikor megszólalnak a műveim, de a legszebb és legigazabb boldogság, amikor a határon túl történik mindez. A szervezők külön kedvessége volt, hogy a verset kinyomtatva minden résztvevő megkapta a mappájában.

The post Beregszász visszavár… 3. A konferencia appeared first on PolgárPortál.


Forrás:polgarportal.hu
Tovább a cikkre »