Bereczky Csongor: a diákok láthatják kárát Pukli tevékenységének

A diákok és az iskolai munka látja leginkább kárát Pukli István és az általa vezetett Tanítanék mozgalom tevékenységének.

Ezt mondta a Híradónak Bereczky Csongor, a Teleki Blanka Gimnázium egykori tanára. Az angoltanár március vége óra nem tagja az iskola tantestületének. Azért különböztek össze Puklival, mert a tanár nem értett egyet a pedagógustüntetések során Pukli István nézeteivel és ennek hangot is adott. Pukli, mint az Gimnázium igazgatója ezután úgy látta: jobb is lesz, ha Bereczky Csongor benyújtja felmondását. A szülők petícióban követelik: Pukli helyezze vissza az angol tanárt pozíciójába.

Az elmúlt hetekben szakmai helyett egyre inkább politikai üggyé vált Pukli István és az általa vezetett Tanítanék mozgalom tevékenysége – erről beszélt az M1-nek a Teleki Blanka Gimnázium egykori angoltanára.

Bereczky Csongor szerint ugyanakkor ennek a diákok és az iskolai munka látja leginkább kárát.

„Igazgatónak jó volt egészen addig, amíg felelősséget vállalt a tanárokért és a gyerekekért, ez most szerintem felelőtlenség, amit csinál” – fogalmazott Bereczky Csongor.

Pukli István a március 15-i tüntetésen azt követelte: a köztársasági elnök és a miniszterelnök kérjen bocsánatot, majd hozzátette: ha követelésük nem teljesül, akkor a Tanítanék mozgalomhoz csatlakozott tanárok munkabeszüntetéssel tiltakoznak.

„Én ezt nagyon veszélyes kijelentésnek tartottam, és megkérdeztem tőle, hogy lehet, hogy őt valaki megvédi, de ki véd meg bennünket, ki védi meg a gyerekeket?” – mondta Bereczky Csongor, aki egy héttel később, egy értekezleten adott hangot kifogásának.

Egyebek mellett nehezményezte, hogy Pukli István nem egyeztetett a tantestülettel a polgári engedetlenség meghirdetése előtt, és kifogásolta azt is, hogy az igazgató miatt túlzott médianyilvánosságot kap a Teleki Blanka Gimnázium.

Bereczky Csongor a felmondást is kilátásba helyezte. Pukli azt válaszolta: ebben az esetben hiteltelenné vált, és az lenne a legjobb, ha beadná felmondását.

Ő megtette, Pukli István pedig aláírta.

„Az igazgató úr azt mondta, hogy én egy hazugságokra épülő, jól felépített beszédet mondtam és hiteltelen vagyok miatta, és hogy megpróbáltam őt megalázni a kollégák, illetve a tantestület előtt és tényleg az lenne a legjobb, ha felmondanék” – mesélte Bereczky Csongor.

A Teleki Blanka Gimnázium diákjainak szülei petícióban kérik a tankerület vezetőjét: helyezzék vissza az angoltanárt a pozíciójába.

Az egyik szülő azt mondta: attól tartanak, hogy Bereczky Csongor felmondását továbbiak követhetik.

„Érettségi előtt két hónappal egy nagyon jó tanárt veszített el a gimnázium el, és nagyon félünk attól, hogy esetleg egy lavinát fog az ő távozása beindítani és szintén több hasonlóan jó, elismert tanár fog távozni az iskolából” – fogalmazott a szülő a Híradónak.

Az ügyben az M1 kereste Pukli Istvánt.

Egyebek mellett azt szerették volna megtudni, hogy igazgatóként milyen szakmai szempontok vezérelték, akkor amikor javasolta a felmondást Bereczky Csongornak, és ez hogyan szolgálja a diákok érdekeit, Pukli István azonban sem telefonon, sem írásában nem kívánt válaszolni.

Bereczky Csongor úgy véli, Pukli István mozgalmát a politika hatja át. Szerinte ezt az is bizonyítja, hogy rendre megjelennek politikusok a pedagógusok rendezvényein, ezzel ingyenkampányként használják az oktatás ügyét.

25 tanár felmondott

Egy másik volt Teleki gimnáziumos pedagógus arra hívta fel a figyelmet, hogy Pukli István regnálása óta a 45 fős tantestületből több mint 25-en távoztak már – közölte az M1 Híradója.


Forrás:gondola.hu
Tovább a cikkre »