Beolvasztás helyett csak új helyre költöztetik a padláslesöprő sztálinista szobrát

A Jászai Mari térre kerülhet Nagy Imre "mártír" miniszterelnöknek a Vértanúk terén álló szobra – tudatta Wachsler Tamás, a Steindl Imre Program Nonprofit Zrt. vezérigazgatója szerdán az MTI-vel.


Elvtársai siratják

Mint mondta, javaslata alapján a Jászai Mari tér lehet az új helyszín, ahová az alkotóval folytatott egyeztetés és a szükséges engedélyek beszerzése után állíthatják fel Nagy Imre szobrát.

Hírdetés

Az Országgyűlés nemzetbiztonsági bizottságának délelőtti zárt ülésén a közbeszerzésekről szóló törvény hatálya alóli mentesítés iránti kérelmek sorában elfogadták a Vértanúk tere beruházással kapcsolatos kérelmet is. Wachsler Tamás az ülés zárt jellegére tekintettel a megbeszélés részleteit firtató kérdésre nem válaszolt, ugyanakkor elmondta, hogy hamarosan megkezdődnek az előkészítő munkák, és várhatóan 2019 végére a megújuló Vértanúk tere a gyalogosoké lesz.

A környéken lakók igényei, valamint turisztikai szempontok figyelembevételével kialakított új forgalmi rend szerint – a tömegközlekedés járatainak kivételével – gépjárművek nem hajthatnak majd át a téren – mondta a vezérigazgató.

Jelezte, a bizottság ülésén kapott kérdést a Nagy Imre-szobor sorsáról is. Wachsler Tamás álláspontja szerint – az Országgyűlés vonatkozó határozata szellemében – a Vértanúk tere rehabilitációja során "a második világháború utáni szoborrombolásokat megelőző képzőművészeti arculatot kell visszaállítani". Ennek megfelelően az 1936-ben felavatott és 1945 szeptemberéig a téren álló Nemzeti vértanúk emlékművét korabeli fényképek, dokumentumok alapján tervezik rekonstruálni.

"A jelenleg itt álló Nagy Imre-szobor új, méltó helyre kerül" – mondta Wachsler Tamás.

Nagy Imre: "Népünk szeretetéből és hálájából fonunk hervadhatatlan koszorút drága Sztálin elvtársunk emlékének"

"A szocializmus harcosa, marxista-leninista forradalmár vagyok" – Nagy Imre arcképéhez

A szocializmus harcosa, a padláslesöprő marxista-leninista forradalmár szobrát koszorúzza a kormány – meg az MSZP

Hetven éve

A padláslesöprő kommunista szobrát féltik a szemkilövetők

A padláslesöprő üzenete a szabadságharcosokhoz: Álljatok a párt mögé! – Hatvan éve történt: 1956. október 24.


Forrás:kuruc.info
Tovább a cikkre »