Benyújtotta az ellenzék a bizalmatlansági indítványt, sürgeti a szavazást a kormánypárt

Benyújtotta az ellenzék a bizalmatlansági indítványt, sürgeti a szavazást a kormánypárt

Benyújtotta kedden az ellenzék a Dăncilă-kormány ellen szóló bizalmatlansági indítványt a parlamentnek. A Románia újjáépítéséhez sürgősen meneszteni kell a Dăncilă-kormányt! című dokumentumot 237 törvényhozó írta alá, ahhoz, hogy a bizalmatlansági indítványt elfogadja a parlament, 233 szavazatra van szükség a szenátus és képviselőház együttes ülésén. A Szociáldemokrata Párt (SZDP) azt szeretné, már pénteken szavazzon a parlament az indítványról.

A Nemzeti Liberális Párt (NLP), a Mentsétek meg Romániát Szövetség, a Népi Mozgalom Párt, a Pro Románia, a Liberálisok és Demokraták Szövetsége, a Romániai Magyar Demokrata Szövetség, a nemzeti kisebbségek egypár képviselője, illetve néhány SZDP-s parlamenti képviselő, valamint egy független által aláírt dokumentumot az indítványt támogató pártok parlamenti frakcióvezetői nyújtották be. Raluca Turcan, az NLP első alelnöke azt írta ezzel kapcsolatban a Facebookra, hogy az indítvány megszavazása minden jóakaró törvényhozó kötelessége, a karakánság és az állampolgárok iránti lojalitás megmérettetése. „A Dăncilă-kormány hatalmon maradása napról napra, óráról órára egyre több rosszat okoz Romániának. Kártékony inkompetenciával, káoszban, törvénytelen és erkölcstelen módon kormányoz. (…) Az első az ország érdeke. És az ország érdeke azt kívánja, hogy távozzon az ország történetének leggyengébb kormánya” – olvasható Turcan bejegyzésében.

Hírdetés

Ludovic Orban, az NLP elnöke azt is közölte, javaslatot tesznek majd egy ütemtervre: a vita és a szavazás hétfői, keddi vagy szerdai napon legyen, „de készen állunk válaszolni a házbizottságban többséggel rendelkező SZDP bárminemű visszaélésére, és mozgósítjuk magunkat, bármilyen napra is időzítik a bizalmatlansági indítvány vitáját és a szavazást” – mondta Orban. Kifejtette, ha a bizalmatlansági indítvány átmegy a parlamenten, az NLP első számú opciója előrehozott parlamenti választások szervezése lenne. „Amennyiben nem lesz politikai akarat ehhez, az NLP felvállalja a kormányzást” – mondta, hozzátéve, nem zárja ki a kisebbségi kormány lehetőségét.

Kormánypárti forrásokra hivatkozva a Hotnews hírügynökség szerint az SZDP azzal próbálja megúszni a kormánybuktatást, hogy az indítvány vitáját és szavazását péntekre időzítik, ez a nap ugyanis munkaszünet a parlamentben, és arra számítanak, az ellenzék nem tud megfelelőképp mozgósítani. Az SZDP egyébként úgy döntött, képviselői és szenátorai közül csak annyian jelennek meg a két ház pénteki együttes ülésén, amennyien elegendőek a kvórum biztosításához. Ezzel felülbírálják korábbi bejelentésüket, mely szerint az SZDP részt vett volna a vitán és szavazáson – a Hotnews szerint mostani döntésük hátterében az áll: nem merik megkockáztatni, hogy a párt jelenlegi vezetésével elégedetlenek esetleg a bizalmatlansági indítvány mellett szavazzanak. Ami nem alaptalan félelem, hiszen az elmúlt hét folyamán is három honatya lépett ki az SZDP-ből, ők alá is írták az indítványt.


Forrás:3szek.ro
Tovább a cikkre »