Bényben található a környék egyetlen karácsonyfa ültetvénye – KÉPEKKEL

Bényben található a környék egyetlen karácsonyfa ültetvénye – KÉPEKKEL

Családi gazdaságban nevelik a karácsonyfának való fenyőket. Általában generációról generációra száll a foglalkozás, a Bényben élő Árpásék azonban ők maguk rakták le egy fenyőültetvény alapjait. Ilyenkor, év végén kell megkeresniük az egész évre valót, hiszen az év többi részében csak munka van az ültetvénnyel. A fiatal Árpás Bálinttal beszélgetünk, akire egyre jobban rámarad a munka java.

Nem mindennapi vállalkozás a tiétek. Karácsonyfa ültetvényetek egyedülálló a környéken.

Nővérem és sógorom ötlete volt, hogy áruljunk karácsonyfákat. Az első fákat Magyarországról hoztuk behálózva. Bíztattak arra, ha van helyünk, ültessünk fenyőket, ők magról nevelik a csemetéket. Úgy tíz év múlva „már” árulhatjuk is a sajátjainkat.

2013 tavaszán ültettük ki az első fákat a garampáldi és kisgyarmati földek közé ékelődött bényi szőlőhegyre, a hétvégi házunk mellé.

Azóta minden ősszel és tavasszal továbbiakat ültetünk. Mostanra olyan húszezer fa van kiültetve. A lucfenyő kedveli leginkább az itteni éghajlatot, de ültettek ezüst – és nordmann fenyőket is. Mára tapasztalat alapján tudják, melyik fenyő hol tud a leginkább fejlődni. Megesik, hogy ha a fenyőt eredeti helyéről kivágják, más fajtával pótolják.

Mi fenyegeti leginkább a fenyők épségét?

Leginkább a szárazság, ez pedig Isten kezében van. Van, hogy százból kilencven megmarad, de megesett, hogy a kiültetett csemeték fele kiszáradt. Ha az első két évet megérik, akkor már jobban tűrik az időjárás viszontagságait.

Hírdetés

Egyelőre a csemetékkel betegséget nem hoztunk a faiskolából, de ha többen is foglalkoznánk ezzel, már könnyebben felütné a fejét valamilyen tűlevelű fákra veszélyes kór.

Meg lehet ebből élni?

Igazából csak mostanában érik be fáradozásunk gyümölcse – két éve kezdtük a fák kivágását.

Egyelőre mindegyikünknek van más munkája is, jómagam például könyveltem, de egyre inkább én végzem az ültetvény körüli teendőket.

Ebből bevételünk csak az év egy hónapjában van, és sok pénzt visszaforgatunk az ültetvénybe. Megélni azért lehet belőle, mert elég nagy a piac, amit lefedünk.

Mekkora az élő karácsonyfák utáni kereslet? Milyen szempontok szerint választanak a vevők?

Tíz évet figyelembe véve nem tapasztaltam csökkenést, hiszen az élő fenyő illata adja a karácsony hangulatát. Mindenki más szempont szerint választ.

Egyre jobban keresik a vízteres fenyőfát. Ezáltal kezd visszatérni a lucfenyő, mert bár ez hullajtja leginkább a levelét, vízben tovább friss marad.

Azért is kedvelt, mert a luc a legillatosabb fenyőfajta. Sokan keresik a csodaszép nordmann fenyőt, az ezüstfenyőt pedig főleg a kisgyerekes családok, kisunokás nagyszülők, mert azt tartják, az a legszúrósabb és a kisgyermek fél hozzányúlni. A nagyszoknyás fenyőből faluhelyen fogy több, a városiak helyszűke miatt inkább a keskeny fákat részesítik előnyben.


Forrás:ma7.sk
Tovább a cikkre »