Benedek Tibor kimondta: nem aranyért megyünk Rióba

Benedek Tibor kimondta: nem aranyért megyünk Rióba

Szerbia más dimenzióban vízilabdázik, mint a többi csapat, az éremért viszont óriási csatára készül a válogatott az olimpián. A férfiak szövetségi kapitánya az MNO-nak elmondta, mire számít; sokaknak szimpatikus lesz, hogy a kábítás már a múlté, az egyenes beszédé és a tetteké a főszerep – a pólócsapat esetében is.

Négy esztendeje, amikor útjára eresztettük legjobb vízilabdázóinkat az olimpiára, ugyanolyan idő volt a Margitszigeten, mint most hétfő délután. Borongós, párás, lógott az eső lába. Akkor Kemény Dénes vezérletével zsinórban negyedik olimpiai bajnoki címe megszerzéséért indult csatába a válogatott, aztán az ebben a sportágban a kezdetek óta kudarcnak számító 5. hellyel tért haza Londonból. Kemény Dénes távozott – egy sor háromszoros aranyérmessel együtt –, Benedek Tibor pedig – Kemény addigi másodedzője – eggyel előrébb lépett, és az ötkarikás játékokkal fejezi be első teljes olimpiai ciklusát kapitányként, amelyet egy barcelonai vb-arany (2013), egy budapesti Eb-ezüst (2014) és egy belgrádi Eb-bronz fémjelez – a tavalyi kazanyi világbajnokságon 6. helyen végzett a Benedek-csapat.

A világ vízilabdamezőnye horrorisztikusan besűrűsödött, ezért már nincs értelme semmilyen ígéretet tenni, Benedek Tibor pedig ellen is áll a kísértésnek, hogy bemondja az aranyat: „csak” éremért utazik a magyar válogatott Rio de Janeiróba – semmi ámítás, semmi kamu.

http://mno.hu/

Még akkor sem, ha könnyen előfordulhat, a csoportbéli nyitányon Szerbia nem veszi majd komolyan az olimpiát, ez pedig esélyt kínál nekünk arra, hogy jó helyzetből várjuk a folytatást Ausztrália, Görögország, Japán és a hazai közönség által biztosan agyontámogatott Brazília ellen. Az MNO-nak nyilatkozó Benedek Tibor tisztában is van a nyitómeccs fontosságával.

– Fel akarunk pörögni, erre meg is vannak az eszközeink. Ezek közül néhányat már alkalmaztunk, viszont nekünk is van még ez-az a tarsolyban. De meg fogjuk oldani a szerbek elleni mérkőzést, ugyanakkor nem titok, hogy ahogy haladunk előre a tornán, úgy fog javulni a játékunk – jelzi várakozásait a kapitány, aki szerint a pillanatnyi hangulatot mindenképpen befolyásolni fogja ez a mérkőzés, ha nyerünk, ha veszítünk, nekünk mindenképpen foglalkoznunk kell vele. Jó példa szerinte erre a 2014-es Európa-bajnokság, ahol az első mérkőzésen megvertük őket, de a döntőben már nem sikerült. (A játékosok közül Varga Dániel egy picit másképp látja ezt, részletek a keretes írásban.)

Hogy meddig juthatunk reálisan? Szerbia mintha valóban ellépett volna a mezőnytől, de mögötte nagy a tülekedés a spanyolokkal, az olaszokkal, valamint két másik délszláv, a horvát és a montenegrói válogatottal, és ma már az ausztrálok is nagyon kemények, megtapasztalhattuk ezt a 2013-as világbajnokságon, ahol 9-9-es döntetlen született a felek csoportmeccsén.

– A szerbek kiemelkednek a sok egyformán jó csapat közül. Nagyon fontos lesz, hogy ki hogyan érkezik majd meg a legfontosabb mérkőzésekre. Számít, hogy mit csinálsz a felkészülések során az első héttől az utolsóig, majd a csoportmérkőzések alatt. Rengeteg dologból áll össze a teljes kép, hogy a csoportkörben ki fog a legjobban játszani.

Külön rákérdeztünk, hogy az éremelvárást magának támasztotta vagy a szövetség tűzte ki célul, de magára vállalta, hogy nem ígérte be az aranyérmet.

– Azt mondom, amit gondolok, aztán a szövetség szól, ha nem jó neki – szögezi le határozottan Benedek Tibor.

A csapat a következő napokban még a margitszigeti hátsó medencében gyakorol – sor kerül két edzőmérkőzésre is az U20-as válogatott ellen –, szombaton utazik Brazíliába, de először még nem a mérkőzések helyszínére, hanem a Riótól egy bő Magyarországnyira nyugatra fekvő Bauruba, ahol pár napot tölt majd, negyedikén pedig közösen edz a házigazda brazil válogatottal.

A Benedek szerint 80 százalékos erőállapotú csapatban mindenki egészséges, a gyógyulófélben lévő egy-egy kézsérülés pedig már nem akadály a startig.

A magyar férficsapat a házigazda brazilok mellett a világ- és Európa-bajnok szerbekkel, a görögökkel, a japánokkal és az ausztrálokkal játszik majd a csoportban.

A magyar válogatott kerete

Kapusok: Decker Attila (RacioNet-Honvéd), Nagy Viktor (Szolnoki Dózsa-Közgép)
Mezőnyjátékosok: Decker Ádám, Erdélyi Balázs, Hárai Balázs, Hosnyánszky Norbert (ZF-Eger), Kis Gábor, Varga Dénes, Vámos Márton (Szolnoki Dózsa-Közgép), Manhercz Krisztián (ContiTech-Szeged-Diapolo), Szivós Márton (RacioNet-Honvéd), Varga Dániel (Ferencváros), Zalánki Gergő (A-Híd-OSC-Újbuda)


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »