Benében is sikerrel alkalmazzák a Phylazonitot

A környező hegyek-dombok védő ölelését élvező Bene az egyik meghatározó őszibarack-, illetve szamócatermesztő vidék Kárpátalján. Az itteni gazdák igazi szakértői e két kultúrának, a nagy gonddal, hozzáértéssel ápolt ültetvények pedig meghálálják a törődést, komoly mértékben egészítve ki a családi költségvetéseket.

Tar Lajos is azok közé tartozik, akik sok évtizede gazdálkodnak. Nem véletlenül, hiszen szakképzett mezőgazdász, s tapasztalata is van bőven, hiszen 42 éven át dolgozott a Muzsalyi Szovhozüzemben. Ugyanakkor, ahogy mondani szokták, a jó pap is holtig tanul, ezért az újságokban elsőként a mezőgazdasági rovat híreit, az ott közölt újdonságokat, tanácsokat tanulmányozza át.

„Tavasszal az egyik lapban olvastam a Phylazonitról, s felkeltette az érdeklődésemet ez a magyarországi termék. Úgy döntöttem, hogy próbaképpen veszek belőle – s előrebocsátom – nem bántam meg!” – tájékoztatott a tapasztalt termelő.

Elmondása szerint a kálium és nitrogén hatóanyagú műtrágyák mellett biotrágyával is támogatta a barackfái fejlődését, illetve a bőséges terméshozam elérését. „Egy az ezerhez arányban oldottam vízben, s azzal locsoltam be bőségesen a fák tövét, amikor körülkapáltuk azokat. Ezt követően bedolgoztuk a földbe a baktériumtrágyát” – mondta a gazda. „A hatás nem is maradt el: amellett, hogy jó terméssel örvendeztettek meg a fáink, szép, egészséges őszibarackok termettek, egyértelműen jobb lett a kezelt talaj szerkezete is. Porhanyóssá, könnyebben művelhetővé vált, míg másutt tömörödött volt, illetve nagyon megrepedezett, eltépve a fák gyökereit. A jó eredmény láttán úgy döntöttem, hogy felújítom a csepegtető rendszert a barackosban, hogy még hatékonyabban tudjam alkalmazni a jövőben a Phylazonitot” – tette hozzá.

A sikeren felbuzdulva a család úgy döntött, hogy nyár végén a szamóca ültetésekor is „bevetik” a biotrágyát. „Mintegy 2 liter Phylazonitot vittünk ki a 25 ár nagyságú területre csepegtetőrendszer révén. Megjegyezném, hogy nem messze tőlünk egy másik helyen szinte ugyanazon a napon ültették ki a szamócát, így van mivel összehasonlítani a miénket. Nagyon szépek, fejlettek a növényeink, s aki látná, el sem hinné, hogy augusztus első dekádjában ültettük ki – öröm rájuk nézni, legalább háromszor akkorák, mint a nem kezelt területen!” – húzta alá Tar Lajos.

Beszélgetésünk végén a termelő rámutatott, hogy manapság a földek termőképességének, szerkezetének javítása jelenti az egyik legfontosabb feladatot, s ennek kapcsán kiemelt jelentőséggel bír, hogy minél inkább elterjedjen a talajközpontú gondolkodás és gazdálkodás.

Bíró László

Aki érdeklődik a Phylazonit iránt, keressen bennünket Beregszászban, az Európa-Magyar Házban, a Széchenyi u. 59 B. alatt. Tel./fax: (03141) 4-21-08. Mobil: +380-96-587-11-86; +380-93-115-29-14; +380-66-437-58-00. Honlap: filazonit.com. Facebook: Phylazonit UA

Kárpátinfo hetilap évfolyama: Kárpátinfo hetilap 20. évf. 39. számRovat: GazdaságTelepülés: Ukrajna›Kárpátalja›Beregszászi járásCímkék: BeneKárpátaljaPhylazonitgazdaságmezőgazdaságForrás: Kárpátinfo hetilap


Forrás:hetilap.karpatinfo.net
Tovább a cikkre »