Bencsik András: Kampány van

Már megint a látszat és a valóság. Már megint a professzionális gépezet.

A szociológusok szerint az ember olyan lény, hogy egy kis veszteség ötször akkora hatást gyakorol rá, mint egy kis siker. A legtöbb ember ha elveszíti a pénztárcáját, benne százezer forinttal, zokogva panaszolja mérhetetlen veszteségét az összes ismerősének és hetekig vigasztalan. Ha pár hónappal később úgy alakul, hogy munkahelyén a fizetését húszezer forinttal megemelik, ami évente 240 ezer többletet hoz, ami majd két és félszer több, mint amennyi elveszített, akkor ennek ha egyáltalán örül, az alig tart egy-két napig.

Az elmúlt öt évben a nyugdíjasok az évenkénti apróbb emelésekkel és az infláció féken tartásával több mint 8 százalékos nyugdíjnövekedést értek el, ami annyit tesz, mintha visszakapták volna a 13. havi nyugdíjat, amit a szocialisták annak idején elvettek. És mégsem örül senki. A jót könnyű megszokni, ráadásul az ember olyan, hogy hajlamos kevesellni. Miért nem több? A szocialisták gyilkos cinizmussal 7-8 százalékos inflációt csináltak, ami szépen fölemésztett akár évi 5 százalékos nyugdíjemelést is, de a nyugdíjas csak azt látta, hogy 5 százalék. És nem 0,9 százalék, mint most.

Annak idején Gyurcsányék trükkök százaival verték át az ország népét és az Európai Uniót. Az IMF-től rettenetes összegű hiteleket vettek föl, és abból finanszírozták az ország működését. Hitelből élni? Lehet, de csak rövid ideig. Utána jön az összeomlás. Most sikerült visszaadni a kölcsönt. És senki nem örül. A valóságot ugyanis elfedi egy professzionálisan vezényelt médiakórus, amelyik korrupcióról, diktatúráról és hasonlókról üvöltözik. Neveket dobnak be a köztudatba a miniszterelnök környezetéből, és egyvégtében arról szól a nóta, hogy ezek az emberek Orbán Viktor környezetében feltűnő gyorsasággal gazdagodnak. Ami igaz. A trükk ott van, hogy rajtuk kívül még emberek százezrei gazdagodnak, sokszor az idézetteknél nagyobb mértékben is. De róluk nem szól a média, mert az ő gazdagodásuk nem illik a képbe.

A Magyar Nemzeti Bank elnöke elleni támadások, az MNB alapítványainak pénzköltései is telibe találták az átlagemberek irigységét. Kit érdekel, hogy ezek törvényesek voltak, kit érdekelnek a részletek. Lényeg a balhé. A Matolcsy György elleni durva támadásoknak azonban különös hátteret ad az a tény, hogy az európai pénzpiacon a dollár és az euró után a forint a legnépszerűbb befektetési eszköz, amit egyre nagyobb tételekben vásárolnak föl, mert a spekuláns nagytőke a forint erősödésére játszik. Aminek az ország gazdasági helyzetét látva, be kéne következnie, de a Nemzeti Bank annak érdekében, hogy például a magyar mezőgazdaság termékei versenyképesek legyenek az unióban, igyekszik alacsonyan tartani.

Kérdés azonban, mikorra erodálják el annyira a támadások az MNB ellenállását, hogy a forint felértékelését ne tudja megakadályozni. Ráadásul az olcsóbb eurónak a kisember is nagyon örülne, hiszen egy csapásra olcsóbb lenne a külföldi nyaralás. Csak a hazai ipar és mezőgazdaság rendülne meg, de ez a nagy pénzalapokat aligha érdekli. A 2018-as választási kampány elkezdődött. És nem lesz könnyű.

Bencsik András – www.demokrata.hu


Forrás:flagmagazin.hu
Tovább a cikkre »