Bemutatták az első, feketelyukról készített felvételt

Bemutatták az első, feketelyukról készített felvételt

Egy nemzetközi csillagászcsapat szerdán hozta nyilvánosságra a világ első fotóját egy feketelyukról.

Egy feketelyuk lefotózása hagyományos módszerekkel elvileg nem lehetséges, mert olyan erős gravitációval rendelkezik, hogy még a fényt is magába szippantja. A mostani felvételen egy több millió fokon izzó, narancs- és sárga színű gázfelhőt mutat, amelyet már rabul ejtett a feketelyuk, de még elég távol van az eseményhorizonttól, hogy fénye eljusson a Földre.

Maga a feketelyuk tömege a mi Napunk tömegének több mint hatmilliárdszorosa. A csillagászok a felvételen látható narancssárga kört „Szauron mindent látó szemeként” emlegetik, utalva a Gyűrűk Ura trilógia főgonoszának tűzben izzó szemére.

Hírdetés

A feltétel ráadásul nem is egészen értelmezhető fotónak. Ugyanis nem egyetlen pillanat alatt készült, a csillagászok négy napon keresztül fürkészték a feketelyukat nyolc rádióteleszkóppal a világ nyolc pontján. A kapott adatokból állt össze a felvétel, a forró gázfelhő halvány fényét pedig a kutatók színezték narancssárgára, hogy jobban kifejezzék azt az elképzelhetetlen forróságot, ami a feketelyuk közelében uralkodik.

A kutatók arra is felhívták a figyelmet, hogy a most lefotózott szupermasszív feketelyuk eredetéről a tudomány mai állása szerint szinte semmit sem tudnak. Azok ugyanis nem egy haldokló csillag összeomlásakor keletkeznek, de többnyire a galaxisok központi részében helyezkednek el.

Webnoviny.sk


Forrás:korkep.sk
Tovább a cikkre »