Bemutatkozott a mátészalkai „Sakkpalota”

Bemutatkozott a mátészalkai „Sakkpalota”

„Várunk a Sakkpalotába!” címmel mutatták be április 1-jén a Debrecen-Nyíregyházi Egyházmegye fenntartásában működő mátészalkai Széchenyi István Katolikus és Német Nemzetiségi Általános Iskolában az intézmény képességfejlesztő sakkprogramját.

KÉPGALÉRIA – klikk a képre!

29 intézményből 92 vendég nyerhetett betekintést a sakk mint oktatási módszer alkalmazásának lehetőségeibe taneszköz- és tankönyvbemutatón, előadásokon, bemutatóórákon keresztül.

Hanusi Péter, Mátészalka város polgármestere köszöntőbeszédében megfogalmazta, az ilyen típusú kiváló kezdeményezések nemcsak az adott iskolának jelentenek szakmai sikert, hanem az egész város szellemi tőkéjét gyarapítják.

A népszerűsítő módszertani rendezvény díszvendége Polgár Judit nemzetközi sakknagymester volt, aki a Sakkpalota képességfejlesztő oktatási program elindítója és irányítója. Előadásában szólt a program indításának körülményeiről és a jelenlegi működés kereteiről. Felhívta a figyelmet arra, hogy a sakkjáték elsajátítása hihetetlenül hatékony eszköz a logikus, kreatív gondolkodás fejlesztésére, ami bármely tantárgy tanítási módszertanába beépíthető.

Dienes Béla, az intézmény igazgatója előadásában kitért arra, hogyan került az intézmény látókörébe maga a program, mit tett az intézményvezetés és a pedagógusok a Sakkpalota program bevezetése és a sikeres működtetés érdekében, illetve milyen hatással volt az iskola képzési rendszerének bővítésére ez az intézményi innováció. Az igazgató előadásához kapcsolódott Horváth József mérésértékelési szakértő tájékoztatója, amely egy kontrollcsoport és a Széchenyi Iskola tanulóinak méréseredményein keresztül mutatta be, hogy a „sakkpalotás” gyerekek eredményeiben milyen mértékű fejlődés tapasztalható.

A szakmai délelőtt legnagyobb érdeklődésre számot tartó mozzanatát azok a mikrotanítások jelentették, amelyeken a pedagógusok – Izsóné Kicsák Éva, Pállné Kiss Andrea és Stelénné Sárközi Edit – bemutatták az érdeklődőknek, hogyan építhetőek be a képességfejlesztő sakk módszerei a matematika és az idegennyelv tanítási folyamatába alsó tagozaton.

A tanulók számára a legnagyobb élményt az jelentette, hogy Polgár Judit szimultán partit játszott három gyerekcsapattal. Meglepetés nem született, hiszen mindhárom partit természetesen a nagymester nyerte, de néhány tanáccsal ellátta a jövő sakkozóit a találkozó végén és alkalom nyílt a gyerekek legnagyobb örömére közös fotózásra is.

A távozó vendégek közül többen megfogalmazták, hogy az intézményben működő Vilmosné Makó Judit által vezetett táblajátékoktatással együtt a Sakkpalota innovációt érdemes lenne a saját iskolájukban is meghonosítani.

A szakmai program moderátora Soltész Katalin igazgatóhelyettes volt.

Forrás: Kapturné Bíró Beáta/Debrecen-Nyíregyházi Egyházmegye

Fotó: Juhász Eszter

Magyar Kurír


Forrás:magyarkurir.hu
Tovább a cikkre »