Bemutatjuk a Néprajzi Múzeum új épületét

Bemutatjuk a Néprajzi Múzeum új épületét

Alig két hete adták át Néprajzi Múzeum új épületét a budapesti Városligetben. Az attraktív, igazán különleges ívű építmény szervesen belesimul a Városliget nyugtató zöld környezetébe. A Felvidék.ma a megnyitó utáni napokban járta körül az impozáns, nem mindennapi épületkomplexumot.

Az új Néprajzi Múzeum épületét Ferencz Marcel, Ybl- és Pro Architectura-díjas építész tervezte. Az 56-os nemzeti emlékhelyet közrefogó épületszárny 1 kilométer átmérőjű körív mentén emelkedik a környező fák lombozatának magasságába. A mesterséges völgy zöldtetős beruházásként jött létre. Mindkét épületszárny köríves tetőszerkezetén parkot létesítettek. Virágok, apró bokrok és pázsit várja a pihenni vágyó látogatókat. A lépcsőzet mentén elhelyezett padok és egyéb ülőalkalmatosságok fokozzák a látogatók kényelmét.

Az épületszárnyak peremén lépcsők vezetnek az épület tetejére, ahol biztonságos kilátókat létesítettek, pompás panorámával Budapest nevezetességeire. A keleti szárny tetejéről a Parlament kupolájában, a nyugati szárny tetejéről pedig a Hősök tere látképében gyönyörködhetnek.

Hírdetés

Az épület különleges, művészi kivitelezésű burkolatot kapott. Homlokzatát üveglapok alkotják, ez előtt fut végig a néprajzi motívumokat felvonultató raszterszerkezetű fémrács. A fémrács mint egy motívumokkal teli szőttes fedi be a Néprajzi Múzeum épületszárnyait.

A múzeum kiállítóhelyiségeit a föld alatt helyezték el, összterületük eléri a 7 ezer négyzetmétert. Mindamellett a látogatóközpontban felállított makettasztalon megcsodálhatjuk az 1910-es évek Budapestjét, valamint a Városliget jelenlegi formáját a nemrég átadott új épületekkel.

A Néprajzi Múzeum programjairól, kiállításairól ITT olvashatnak bővebben.

A szerző felvételei.


Forrás:felvidek.ma
Tovább a cikkre »