Belviszály miatt távozott Szabó Bence?

Belviszály miatt távozott Szabó Bence?

Egyre tisztábban látszik, Szabó Bence eltávolításának a Magyar Olimpiai Bizottságából nincs köze ahhoz, hogy a szervezettől a kormányzat elvette a legfontosabb döntési jogokat, és teljesen leértékelődött a testület szerepe. A főtitkártól hétfőn minden előzmény nélkül, közös megegyezéssel váltak meg, majd kedden hirtelen a MOB sajtófőnökének, Siklós Eriknek is megköszönték a munkáját. Előzetes egyeztetés biztosan nem történt velük, ugyanis Borkai Zsolt elnök a múlt héten végig együtt volt Dohában Szabóval a 2024-es olimpiai pályázati anyagunk bemutatásakor, de szóba sem került köztük semmi az elválásról. Sőt a hírek szerint igen jó viszonyt ápoltak. Erről maga Szabó is említést tett a Sport TV Mai helyzet című műsorában. Egy „rossz tanácsadóról” beszélt, illetve arról, hogy Borkai – szokásától eltérően – egész hétvégén nem vette fel neki a telefont, hétfőn pedig csak annyit mondott neki, nem kívánja megindokolni, miért válnak el útjaik.

A MOB-ot jól ismerő forrásunktól úgy tudjuk, az elnök főtanácsadójával támadt viták mérgesedhettek el annyira, hogy a főtitkár nem maradhatott. Értesüléseink szerint a tanácsadónak egyre nagyobb befolyása volt Borkai Zsolt döntéseire, ami talán kevéssé meglepő, hiszen az a feladata, hogy javaslataival segítse az elnök ténykedését. Az utolsó jel az lehetett, amikor a MOB átalakítása miatt a bizottság tagjai az Emberi Erőforrások Minisztériumával szerveztek találkozót, a küldöttségbe viszont nem kapott meghívót Fábián László, az olimpiai bizottság sportigazgatója, és Szabó Bence sem, miközben utóbbinak főtitkárként nyilvánvalóan ott lett volna a helye. Mivel a MOB elnöksége sokáig nem kívánt hivatalos magyarázatot adni Szabóék távozására, könnyen elképzelhető, hogy a főtitkár és a tanácsadó között elhúzódó viszálykodás nagyban hozzájárult ehhez, vagy egyenesen fő oka volt. Ha abból a logikából indulunk ki, hogy Siklós Erik Szabó Bence „embere” volt, bár ő ezt a Borsnak cáfolta, és ezért szabadult meg tőle hirtelen az olimpiai bizottság, akkor simán lehet, hogy Fábián László is hamarosan ugyanerre a sorsra jut.

Az ügyben kíváncsiak voltunk Borkai Zsolt véleményére is, de nem állt rendelkezésünkre, ehelyett tegnap közleményt adott ki, amelyben reagált a történtekre az egyre sűrűsödő megkeresések miatt. Ebben Szabó Bence korábbi nyilatkozatára utalva azt írja, sportolóként, a sportszerűség jegyében nem kívánja megindokolni a személycserék okát, sem visszamutogatni.

A pontos igazságot nem szeretné a nyilvánosság elé tárni, mert az ő értelmezésében ez azt jelenti, hogy kiteregetné a szennyest. Csalódott az események alakulása miatt, de döntése alátámasztásául felidézi: a MOB elnöksége 10 igen és 1 nem szavazattal egyértel­műen egyetértett a személycserével.

Mint írta, mostantól csak előretekint, és nem kíván a múlton rágódni, ugyanerre kér mindenkit. A bizottság átalakításáról pedig a következőket gondolja: „A struktúra, a lecsökkentett létszám új csapatért kiált, amelynek tagjai értik és hiszik, hogy a Magyar Olimpiai Bizottság is csapatként kell hogy működjön, ahol az egyén érdekei és büszkesége nem állhat a többség érdeke felett.”

Ennek a cikknek a nyomtatott változata a Magyar Nemzetben jelent meg. A megjelenés időpontja: 2016. 11. 26.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »