Belső Nóra karácsonyi tanácsa: ne akarjunk mindenáron megfelelni mások elvárásainak

Belső Nóra karácsonyi tanácsa: ne akarjunk mindenáron megfelelni mások elvárásainak

Nem mindenkinek jelenti az ünneplést, az együttlétet és a meghittséget a karácsony. Sokan érzik magukat magányosnak ilyenkor, de az is jellemző, hogy az előkészületek vagy a családlátogatás miatt stresszesen, szorongva várják az ünnepeket. Belső Nóra pszichiáter szerint azonban a negatív érzéseket is lehet enyhíteni.

Sok ember kettős érzésekkel viseltet az ünnepek iránt: egyrészt várják, hogy kilépjenek a hétköznapokból, pihenjenek, együtt legyenek a szeretteikkel, másfelől úgy érzik, mindez rengeteg stresszel is jár például a megfeleléskényszer miatt, hogy boldogságot kell színlelni. Belső Nóra úgy véli, akik elfelejtik ezeket a kényszereket, és úgy tekintenek az ünnepre mint egy lehetőségre, hogy a hétköznapokból kilépjenek, azok járnak el a legjobban.

“Ne akarjunk boldogabbak lenni, ne akarjuk mindenáron megfelelni mások elvárásainak, ugyanakkor gondoljunk azokra, akik viszont magányosan töltik az ünnepeket” – tanácsolta a pszichiáter, megjegyezve, sok olyan emberrel találkozik, aki vállaltan egyedül tölti a karácsonyt épp azért, hogy mentesüljön az említett stresszfaktoroktól, és szereti is egyedül tölteni az ilyen alkalmakat.

Szerinte az is pozitív tud lenni, ha az ember egyedül tud lenni, kicsit belemélyedve a saját gondolataiba, hiszen sokan vannak olyanok, akik ilyenkor szorongást és depressziót élnek meg, a régmúlt boldogabb ünnepek emlékeivel takarózva, nem pedig a jelenre koncentrálva.

A szakember elmondta, természetesen

olyanok is érezhetik a magányt, akik egyébként nem egyedül élnek.

A magány mint életérzés, mint belső élmény nem feltétlenül a fizikai egyedüllétnek a következménye, vagyis a magányosság érzése ugyanúgy jelen lehet egy megromlott házasságban, párkapcsolatban.

Ami a problémák enyhítését illeti, Belső Nóra azt vallja, mindannyiunknak aktívan kell küzdenünk azért, hogy ápoljuk az emberi kapcsolatainkat, hogy „felvegyük a fonalat” akár rég nem látott barátokkal, ismerősökkel.

„A magány ellen az ember saját maga tehet, hogy ne engedje, hogy ez az életérzés beburkolja, hanem lépjen ki ebből” – hangsúlyozta a pszichiáter, emlékeztetve egyben arra, hogy ma már számos olyan lehetőség van, amelyek révén egészen távolról is lehet ápolni a szeretett és baráti kapcsolatainkat, és ez mindenképp enyhíti a magányosság érzését.

Most fejezd be!

Hírdetés

Sokakban az ünnepek szorongást váltanak ki, akár a vendégvárás vagy annak az előkészületei, akár a családlátogatás okozta esetleges konfliktusok miatt. A szakember tanácsa szerint ezért a családi ünnepet és a rokonlátogatásokat nem érdemes összekötni mindenféle mélyen eltemetett sérelmek felszínre hozatalával, hanem a pillanatot, a jó ételeket, a kellemes italokat és az együttlét örömét kell megélni. “Semmiképp se említsünk olyan témákat, amelyek vélhetően ellentéteket szülnek – javasolta Belső Nóra –, hiszen az ünnepek nem arra valók, hogy ezeket ilyenkor éljük meg.”

A pszichológus szerint ha a családtagjaink esetleg „kóstolgatnak” minket, olyan megjegyezéseket, olyan kérdéseket szegeznek nekünk, amelyekkel az elevenünkbe találnak, próbáljuk rövid mondatokkal lezárni a témát, felszólítva a másikat, hogy ezt fejezze be. Máskülönben a későbbiekben dolgozni fog bennünk, ha egyszerűen eleresztjük a fülünk mellett.

„Ha ilyen kóstolgatós, megjegyzős rokonok vannak, akkor ott mindenképpen az a leghelyesebb, ha az ember azt mondja, hogy

»szeretném kérni, hogy ezt most fejezzük be«,

így a másik is észreveszi magát” – ismételte meg a szakértő. Belső Nóra hozzátette: ha ilyen mód nem megyünk bele a vitába, akkor lezártuk azzal a jó érzéssel, hogy a konfliktust mi magunk jól kezeltük.

A pszichiáter meglátása szerint nyugodt szívvel nemet is lehet mondani egy családi látogatásra, ha az nagyon nagy szorongást vált ki belőlünk, hiszen

mindenkinek joga van az ünnepet úgy tölteni, ahogyan az neki a legkellemesebb,

és a kötelező, elvárt dolgoknak nem feltétlenül ilyenkor kell megfelelni.

És az is egy ajándék lehet önmagunk számára, ha a számunkra legkellemesebb emberekkel találkozunk, kihagyva azokat a helyzeteket, amelyek nem lennének komfortosak.

Azok megnyugtatásra, akik rettegve gondolnak az ünnepekre, az utolsó ajándékok beszerzésére, a nagykarácsonyi főzésre vagy takarításra, Belső Nóra azt mondta: nem kellene olyan nagy port csapni, mert igazából az embernek nem az ajándék és a ház tisztasága fogja megadni az örömöt, hanem elsősorban a nyugalom, a pihenés és az együttlét öröme.

„Én is háziasszony vagyok, én is készülök a karácsonyra, de én ezt már évek óta minimalizáltam, nem csinálok belőle problémát, és úgy látom, hogy ezt a család sem bánja” – tette hozzá.


Forrás:infostart.hu
Tovább a cikkre »