Belmondót ünneplik Velencében

Belmondót ünneplik Velencében

Ma este visszafogott lelkesedéssel veszi kezdetét a 73. Velencei Nemzetközi Filmfesztivál. Nyitóceremóniát tartanak ugyan, utána viszont nem lesz partizás a Lidón: a szervezők úgy döntöttek, a múlt szerdai földrengés áldozatai előtti tisztelgésül elmarad a hagyományos fogadás. Jean-Paul Belmondo és Jerzy Skolimowski életműdíjai azért okot adnak az ünneplésre.

A francia mozi és a nouvelle vague fenegyerekét Cannes után Velence is piedesztálra emeli: Cannes-ban 2011-ben, Velencében idén tüntetik ki életműdíjjal a 83 éves Jean-Paul Belmondót. A színésznek egyébként különösebb olasz kapcsolódása nincs, Albert Barbera fesztiváligazgató méltatása szerint igéző tekintete, ellenállhatatlan sármja és különleges sokoldalúsága tette őt a filmtörténet széles körben elismert művészévé. Ezért kap idén életmű Arany Oroszlánt Jerzy Skolimowskihoz hasonlóan.

A velencei fesztivál idei döntése, hogy mostantól ketten részesülnek életműdíjban, ráadásul a lengyel rendező Belmondóval ellentétben évtizedek óta állandó résztvevője az olasz seregszemlének. Wajda és Polanski mellett a lengyel újhullám korszakos alakja, ám Arany Oroszlánt eddig nem kapott, utoljára tavaly nyert egy különdíjat a 11 perc című mozijáért. Miközben a szentimentális múltba tekintés részeként még egy Lumiere-egypercesekből összeállított válogatást is vetítenek a világ legrégebbi filmfesztiválján, mindenki arra kíváncsi, idén is lesz-e olyan alkotás a programban, amely a Birdmanhez és a Gravitációhoz hasonlóan végül az Oscar-díjig menetel.

Az előzetes esélylatolgatások szerint a Kaliforniai álomnak vannak a legjobb kilátásai: a Magyarországon decemberben mozikba kerülő musical egy jazz-zongoristáról szól, aki szerelmes lesz egy feltörekvő színésznőbe Los Angelesben. Az amerikai produkció tizenkilenc film társaságában hajt az Arany Oroszlánra, amelyre a pillanatnyi oddsok szerint a legnagyobb esélye Andrej Koncsalovszkijnak van. A veterán orosz direktor jelentős hollywoodi karrier után tért vissza időskorára gyökereihez. Most Paradicsom címmel egy második világháborús orosz történettel érkezik Velencébe, amelyben Koncsalovszkij egy orosz arisztokrata emigráns, egy francia kollaboráns és egy náci tiszt szemén keresztül próbál újat mondani a világháború rémségeiről.

Velencében idén 55 új játékfilm világpremierjét tartják a különböző szekciókban, amelyeket 1468 nevezésből válogatták ki. Ahogy korábban már lapunk is beszámolt róla, magyar film nem jutott ki Velencébe, az egyetlen magyar érdekeltségű produkció a Kékszakállú című kísérleti film lesz a Horizontok versenyszekcióban. Gastón Solnicki argentin rendező alkotását Bartók Béla A kékszakállú herceg vára című operája ihlette.

Ennek a cikknek a nyomtatott változata a Magyar Nemzetben jelent meg. A megjelenés időpontja: 2016. 08. 31.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »