Bellegszencsei termálvíz – A közegészségügy szerint nincs ok a pánikra

Bellegszencsei termálvíz – A közegészségügy szerint nincs ok a pánikra

Először bezárták a népszerű fürdőzőhely medencéit, majd olyan információk láttak napvilágot, hogy a megengedettnél jóval magasabb volt a radioaktív részecskék jelenléte a termálvízben. Mindkét mozzanat a bellegszencsei termálfürdőhöz kötődik, ám a botrány már messze túlmutat rajta. Az RTVS beszámolója szerint a bellegszencsei hírek alapjaiban rázták meg az eddig kivételesen egészségesnek tartott termálvízből ételkiegészítőket vagy kozmetikai cikkeket gyártó cégeket.

Az első hírek az illetékesek viszonylag óvatos fogalmazása ellenére is nagy port kavart, a Közegészségügyi hivatal most azt bizonygatja, hogy a történtek ellenére nincs mitől tartani.

A bellegszencsei fürdőt több ezren látogatták meg eddig gyógyászati célból, különféle mozgásszervi bántalmak vagy atópiás ekcéma tüneti kezelése végett. A termálvíznek tulajdonított jótékony hatást kihasználva döntött sok vállalat amellett, hogy kozmetikai készítményeket gyártanak belőle. Azonban, miután megjelentek a bellegszencsei fürdőről szóló hírek a sajtóban, le kellett állniuk a gyártással.

A közegészségügyiek most olyan információt közöltek az ügy kapcsán, amit korábban a környezetvédelmi minisztérium nem. Szerintük pánikra nincs ok, a bellegszencsei termálvizet pedig a csapvízhez hasonlították.

Hírdetés

“A termálvíz kapcsán olyan radiológiai mutatókról számoltak be korábban, amelyeket ivóvíz, természetes ásványvíz, vagy emberi fogyasztásra alkalmas forrásvíz kategóriáira vonatkoztatnak. Ezek a radiológiai mutatók nincsenek meghatározva termálvizek esetében”

közölte szóvivőjén keresztól a Szlovákiai Közegészségügyi Hivatal.

Radioaktív részecskéket találtak a bellegszencsei (Podhájska) termálfürdőben

RTVS.sk


Forrás:korkep.sk
Tovább a cikkre »