Belharc gátolja a beharangozott államosítást?

Belharc gátolja a beharangozott államosítást?

Egyre valószínűbb, hogy idén már nem jelenik meg a lakossági árampiacon az állami rezsicég, az Első Nemzeti Közműszolgáltató Zrt., noha a kormányzat korábban idén januárra ígérte az egyik legnagyobb áramszolgáltató kivásárlását. Egyes szakértők szerint a villamosenergia-szektor beharangozott államosítását az anyagi források hiánya mellett az energiaszektor feletti ellenőrzés megszerzéséért zajló kormányzati belharc is gátolja.

Mind valószínűbb, hogy idén már nem lesz semmi a beharangozott állami terjeszkedésből az árampiacon – erősítették meg lapunknak iparági források. Az eredeti tervek szerint az állami rezsicég, az Első Nemzeti Közműszolgáltató Zrt. még januárban átvette volna a német RWE energetikai konszern irányítása alá tartozó Elmű–ÉMÁSZ Energiaszolgáltató Zrt.-t, a több mint kétmillió budapesti, főváros környéki, illetve észak-magyarországi ügyfelével együtt, a tavalyi év végére ígért megállapodás azonban máig sem született meg. Az üzlet létrejöttét egyrészt az anyagi források hiánya hátráltatja, emellett gőzerővel zajlik a kormányzaton belül a harc az energiaszektor feletti ellenőrzésért – állítják hozzáértők.

Az egyik hatalmi góc a fejlesztési tárca felügyeletével működő Magyar Villamos Művek Zrt. A társaság a maga irányítása alá szervezve szeretné látni az államosítandó áramszolgáltatókat, de ugyanezt magának szeretné a cégeket a Miniszterelnökség irányítása alatt működő nemzeti közműszolgáltató is. Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter még február közepén tett is egy utalást a háttérben folyó csatározásokra, amikor kijelentette: „árnyékra vetődnek”, akik arról vitáznak, melyik intézmény felügyelje az állam által megvásárolt energetikai cégeket, hiszen ezeket még meg sem vette az állam. Majd megerősítette: az sem biztos, hogy az ügyletek a 2018-as választásig befejeződnek. Hozzátette azt is, hogy a kivásárlásokkal kapcsolatban még nem zajlanak konkrét tárgyalások, csupán előkészítő beszélgetések, de a cég-felvásárlások hozzávetőleges költsége akár az 1000 milliárd forintot is elérheti. Azonban az elemzők úgy látják, erre egyelőre még nincsenek meg a források. Németh Lászlóné, a Miniszterelnökség nemzeti pénzügyi szolgáltatásokért és postaügyekért felelős államtitkára a tavaly ősszel vázolt államosítási tervezetében ugyanakkor azzal számolt, hogy az állami vállalatok felvásárlásait 2018-ig a Magyar Fejlesztési Bank Zrt. finanszírozhatná. Később pedig szóba kerülhet a lakosság, illetve befektetők bevonása, valamint nemzetközi hitelek felvétele.

Ennek a cikknek a nyomtatott változata a Magyar Nemzetben jelent meg. A megjelenés időpontja: 2016. 06. 14.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »