Belháború az MPP-ben: nyílt levélben kérik Mezei János lemondását

Belháború az MPP-ben: nyílt levélben kérik Mezei János lemondását

NyĂ­lt levĂŠlben szĂłlĂ­totta fĂśl az MPP tĂśbb prominense Mezei JĂĄnos pĂĄrtelnĂśkĂśt a lemondĂĄsra. OkkĂŠnt azt jelĂślik meg, hogy a pĂĄrt vezetősĂŠge nemrĂŠgiben ĂŠppen azokat “ĂĄllĂ­totta a vĂĄdlottak padjĂĄra, akik ez elmĂşlt időszakban eredmĂŠnyeket mutattak fel, a nemzetpolitika koordinĂĄtĂĄi szerint kĂŠpviseltĂŠk a pĂĄrtot, illetve a szabĂĄlytalansĂĄgokra hĂ­vtĂĄk fel a figyelmet”.

A nyĂ­lt levĂŠl alĂĄĂ­rĂłi, akik kĂśzĂśtt ott van a pĂĄrt kĂŠt parlamenti kĂŠpviselője, BĂ­rĂł Zsolt ĂŠs KulcsĂĄr-Terza JĂłzsef is, ugyanakkor Pethő IstvĂĄn vĂĄlasztmĂĄnyi elnĂśk, valamint a KovĂĄszna ĂŠs Hargita megyei szervezet elnĂśkei is, megjegyzik, hogy “az elnĂśkkel szembeni bizalmatlansĂĄg tetten ĂŠrhető a szervezetek java rĂŠszĂŠnĂŠl ĂŠs a pĂĄrt kĂśzmegĂ­tĂŠlĂŠsĂŠben is. Nem sikerĂźlt Ăşj programmal, Ăşj politikai irĂĄnyvonallal előállnia, sőt az MPP korĂĄbban elĂŠrt eredmĂŠnyei is veszĂŠlybe kerĂźlnek”.

A nyílt levél megemlíti azt is, hogy a székelyudvarhelyi szervezet legutóbbi Közgyűlésének Alapszabályba ütköző lebonyolítása során a vezetőség megpróbálta kizárni a székelyudvarhelyi szervezet elnökét, Gálfi Árpádot, és a pártból is akarták zárni.

Hírdetés

A mostani nyílt levél azért furcsa, mert szeptember végén cikkeztünk arról, hogy egy választmányi ülésen majdnem sikerült leváltani az elnököt, aki bizalmi szavazást kért maga ellen, de végül a Mezei pártiak és a Mezei ellenesek megegyeztek abban, hogy félreteszik a köztük feszülő ellentéteket.

A választmány akkor arra jutott, hogy a székelyudvarhelyi helyzet kihatással van a párt megítélésének egészére, ezért annak megnyugtató rendezése elsődleges kérdés. A testület tegnapi döntése értelmében meg kell ismételni az ottani tisztújító választást, erre 30 napon belül sort kell keríteni, annak megszervezését és lebonyolítását az MPP Országos Választmányára bízták.

A nyĂ­lt levĂŠl megjegyzi, hogy “a Magyar PolgĂĄri PĂĄrtot a politikai pluralizmus irĂĄnti igĂŠny, a vĂĄlasztĂĄs szabadsĂĄgĂĄnak gondolata hozta lĂŠtre. Az erdĂŠlyi magyar tĂśbbpĂĄrtrendszer olyan ĂŠrtĂŠk, amelyre szĂźksĂŠge van kĂśzĂśssĂŠgĂźnknek, a vĂĄlasztĂłpolgĂĄrok bĂślcsessĂŠge pedig tĂśbb esetben visszaigazolta, hogy ĂŠrtik ĂŠs tĂĄmogatjĂĄk ezt a nemzetpolitikĂĄval is Ăśsszhangban lĂŠvő programot ĂŠs cselekvĂŠsi tervet. Az MPP addig őrzi meg lĂŠtjogosultsĂĄgĂĄt, ameddig a vĂĄlasztĂĄs szabadsĂĄgĂĄnak jegyĂŠben Ăşgy viszonyul a politikai verseny ĂŠs egyĂźttmĹąkĂśdĂŠs kĂŠrdĂŠsĂŠhez, hogy az nem csak a magyar ĂŠrdek ĂŠrvĂŠnyesĂ­tĂŠsĂŠt, hanem a magyarok kĂśzĂśtti bĂŠkessĂŠget is erősĂ­tse”.

(hĂ­rszerk.)


Forrás:itthon.transindex.ro
Tovább a cikkre »