Belgrád rövid időn belül minden fegyvert beszedne

Ezentúl „drákói szigorral” lépnek fel a szerbiai hatóságok az illegális fegyverbirtoklási ügyekben – jelentette ki szombaton Nebojsa Stefanovic szerb belügyminiszter a belgrádi Pink televízióban a szombat hajnalban történt, öt ember halálával végződött vajdasági gyilkossággal kapcsolatban.

A kelet-vajdasági Begaszentgyörgy (Zitiste) egyik kávéházában öt ember meghalt és több mint húsz megsebesült, amikor egy férfi – feltehetően szerelemféltés miatt – géppisztollyal lövöldözni kezdett. A férfi elsőként feleségét ölte meg.

Utolsó percek

A szerb belügyminiszter szombaton felszólította mindazokat, akik törvénytelenül tartanak otthon fegyvert, hogy regisztrálják a fegyvereket, vagy adják át a rendőrségnek. November elsejéig következmények nélkül adhatják át a lőfegyvereket, nem kell bizonyítani a fegyverek eredetét sem. A türelmi idő lejárta után viszont „drákói szigorral” büntetik majd a törvénytelen fegyverbirtoklást.

Nebojsa Stefanovic elmondta, hogy egy hasonló fegyverleadási akcióban tavaly több száz fegyvert adtak le, ugyanakkor még mindig több millió illegális fegyver lehet az embereknél.

A szerb sajtó – a 2011-es népszámlálási adatokra hivatkozva – korábban arról számolt be, hogy az országban nyilvántartott 2,5 millió háztartásra 3 millió illegális lőfegyver jut. A legtöbb illegális fegyver az 1990-es évek délszláv háborúiból maradt meg.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »