Belgium: Vallónia elutasítja az EU-Kanada szabadkereskedelmi megállapodást

Andre Antoine, a vallon regionális parlament elnöke vezetésével vitáznak a képviselők a CETA-ról (EU-Kanada szabadkereskedelmi egyezmény), a tervezett, széleskörű gazdasági és kereskedelmi megállapodásról. Belgium, október 14, 2016 © Francois Lenoir

Belgiumban a francia nyelvű Vallon törvényhozók pénteken az EU és Kanada közötti kereskedelmi megállapodás (CETA) ellen szavaztak, Ez megakaszthatja a régóta húzódó egyezmény megkötését.

 Vallonia vezetője, Paul Magnette azt mondta, nem teszi lehetővé a kormánynak, hogy aláírja az átfogó gazdasági és kereskedelmi megállapodást (CETA).

https://www.rt.com/news/360067-ttip-ceta-brussels-protest/

“Nem adok felhatalmazást a szövetségi kormánynak, és Belgium nem fogja aláírni CETA-t október 18-án,” Mondta Magnette egy rendkívüli ülésén a regionális parlamentben.

Belgium szövetségi kormánya támogatja a paktumot, de a törvény által Brüsszelnek szüksége van mind a hét területi, nyelvi és szövetségi szervezet jóváhagyására.

Justin Trudeau, kanadai miniszterelnök ezen a héten azt mondta, hogy a két éve tartó huzavona után elfogyott a türelme és figyelmeztetett, hogy az egyezmény elutasítása, úgymond kinyírása (killing the deal) “egy nagyon világos üzenetet küldene… hogy Európa nem versenyképes”.

Csütörtökön, a német alkotmánybíróság a kereskedelmi szerződés mellé állt, annak ellenére, hogy a németek ellenállása meglehetősen erős a paktummal szemben. Már mintegy 200.000 aláírást gyűjtöttek össze ellene. Az anti-CETA aktivisták állítják, hogy a szerződés megsérti a munkavállalók jogait és a gazdag elit érdekeit szolgálják. Azt is mondják, hogy ez a paktum alapozza meg a másik vitatott egyezményt, nevezetesen a TTIP-t, az EU-USA szabadkereskedelmi megállapodást.

 Germany’s top court backs Canadian trade deal despite opposition

A globalizáció-ellenes szervezet, ATTAC aktivistái tiltakoznak a tervezett kereskedelmi paktum ellen CETA (átfogó gazdasági és kereskedelmi megállapodás Kanadával), in Berlin © Hannibal Hanschke / Reuters

Németország a jövő héten fog szavazni a CETA-ról. Október 27. megtörténhet a kereskedelmi egyezmény aláírása, amennyiben az Unió mind a 28 tagállamában egyhangú támogatást kap,

A Kanadával történő megállapodás célja, hogy 98 százalékkal csökkentse a vámokat, méghozzá az aláírása pillanatától. és magában foglalja a szabályozási együttműködést, a szállítmányozást, a fenntartható fejlődést és hozzáférést a kormányzati pályázatokhoz.

A megállapodás bevezet egy rejtélyes testületi bírósági rendszert, (az elhíresült választott bíróságokat), amely biztosítja, hogy az óriás cégek beperelhessék azon államokat, amelyek politikája, szerintük, a profit mértékét veszélyeztetik. A paktum megnyithatja az utat a privatizáció és a dereguláció (központi szabályozások megszűntetése) előtt a közszolgáltatások, a szociális terület, az egészségügy és a környezetvédelem területén is

Fordította: Urthvas Bethad

RT.com

Nemzeti InternetFigyelő (NIF)

Kategória:Aktuális, Fordítás, Hírek, Külföldi sajtó, Valóság


Forrás:internetfigyelo.wordpress.com
Tovább a cikkre »