Belgium: nem törvénysértő széf, pénzeszsákok és patkányok társaságában ábrázolni a kampósorrúakat

A belga antidiszkriminációs hatóság szerint nem sértett meg semmilyen törvényt, hogy régi antiszemita sztereotípiákra hajazó bábukat vonultattak fel március 3-án egy flandriai karneválon, amely szerepel a szellemi világörökség listáján.

A menet élén haladó karneváli kocsin két pajeszos, szakállas, kalapos férfit ábrázoló, nagyméretű rózsaszín bábu volt látható, amelyeket egy széf mellett pénzeszsákok és patkányok vettek körül.

A helyi zsidó szervezetek egyhangúlag ítélték el az Aalst városában rendezett karneválon bemutatott, antiszemita ikonográfiát idéző díszletet.

Hírdetés

„Bár lehet, hogy nem voltak antiszemita szándékaik, ez akkor is elfogadhatatlan módja a viccelődésnek. A zsidóknak általában remek a humorérzékük, de ezen nem tudunk nevetni, ez rendkívül sértő” – mondta Hans Knoop a Zsidó Szervezetek Fóruma képviseletében.

Az Európai Bizottság és az ENSZ Nevelésügyi, Tudományos és Kulturális Szervezete (UNESCO) is elítélte a történteket, utóbbi felszólította a belga hatóságokat, hogy foglaljanak állást az ügyben.

A belga esélyegyenlőségi és rasszizmus-ellenes hatóság azt állapította meg, hogy a kritizált karneváli kocsi nem sértett meg semmiféle törvényt. „Megértjük, hogy egyesek sértve érezték magukat, de nem játszott közre semmiféle rossz szándék” – mondta a szervezet igazgatója a belga hírügynökség jelentése szerint.

Az egyenlő bánásmód hatóság ezért nem viszi bíróság elé az ügyet, de közvetíteni akar a város vezetői és a zsidó közösség között.

Az aalsti karnevált, amelynek hagyományai a középkorig vezethetők vissza, 2010-ben vette fel az emberiség szellemi kulturális örökségének reprezentatív listájára az UNESCO.

(MTI)


Forrás:kuruc.info
Tovább a cikkre »