Belgium: Megölték egy atomerőmű biztonsági őrét, ellopták a belépőkártyáját

Belgium: Megölték egy atomerőmű biztonsági őrét, ellopták a belépőkártyáját

Két nappal a brüsszeli merényletek után a belga fővárostól 50 kilométerre fekvő Charleroi városában megölték egy atomerőmű biztonsági őrét és a gyilkos ellopta az áldozat belépőkártyáját.

A biztonsági őr a kutyáját sétáltatta, amikor csütörtök kora reggel lelőtték. Az eset amiatt is fontosnak tűnik, mert egy nukleáris létesítményben dolgozott, és a belépőkártyáját ellopták.

Korábbi hírek szerint a brüsszeli öngyilkos robbantók, Khalid és Ibrahim El Bakraoui belga atomerőművek ellen is tervezett támadást, és az elfogott párizsi merénylő, Salah Abdeslam segítette előkészületeiket. A testvérek állítólag egy rejtett kamerát helyeztek el a belga nukleáris kutatási program igazgatójának otthona előtt. A terroristáknak már több napnyi felvételük gyűlt össze, ami egy másik gyanúsított lakásában tartott razziánál került elő.

Belgiumban továbbra is magas készültségi fokozat van érvényben a keddi kettős robbantás után, amely a Zaventem repülőtéren és a Maalbeek metróállomásnál történt, mindössze néhány méterre az Európai Unió kulcsfontosságú épületeitől. A merényletekben több mint harmincan meghaltak és több százan megsebesültek.

Atombombával támadná Európát az Iszlám Állam

Szakértők egyre valószínűbbnek tartják, hogy az Iszlám Állam terroristáinak célpontjai között szerepel az egyik belga atomerőmű.

A hatóságok szerint a brüsszeli merénylők innen akarnak hasadóanyagot szerezni. Erre utal az a sokórányi, rejtett kamerákkal készített videofelvétel, amelyet a merénylők lakásán találtak. Ezt a titkosszolgálatok szerint két okból tervezhették: vagy ott is robbantani akartak, vagy olyan anyagokhoz akartak hozzájutni, amelyekből aztán úgynevezett „piszkos bombát” készíthetnek. A Tihange nevű belga atomerőműből az elmúlt napokban 11 embert elbocsátottak, attól tartva, hogy lepaktálhatnak a terroristákkal.

Több célpontot is kiválasztott az ISIS

Fekete húsvétra figyelmeztetik Európa nagyvárosait az amerikai titkosszolgálatok is. Szerintük az Iszlám Állam több európai célpont ellen is merényletre készül. Az amerikai terrorizmusellenes hatóságok meg nem nevezett tisztségviselői szerint elfogott elektronikus üzenetekből, személyes forrásokból és átfésült adatbázisokból arra lehet következtetni, hogy az Iszlám Állam emberei a november 13-i párizsi támadások óta eltelt hónapokban néhány más lehetséges célpontot is kiválasztottak.

Erre utalnak továbbá azok az információk, köztük térképek is, amelyeket a rendőrség Salah Abdeslam és társai múlt hét kedden felfedezett búvóhelyén talált.

A hatóságok versenyt futnak az idővel. A belga kommandósok pénteken tűzpárbajt vívtak, és 24 óra alatt csaknem egy tucat embert fogtak el. Hármat közülük Brüsszel kellős közepén, a főügyészség közvetlen közelében állítottak elő. Bernard Cazeneuve francia belügyminiszter szerint egy azonnali merényletet sikerült meghiúsítani a francia állampolgárságú Reda Kriket (34) elfogásával. A férfit tegnap vették őrizetbe Párizs egyik északi elővárosában, Argenteuilben. Lakásában a rendőrök fegyvereket és robbanóeszközöket, valamint alapvető háztartási anyagokból előállítható bombát találtak.

Németországban két terroristát sikerült tegnap elfogni.

Egyelőre nem segítette a felderítést a terrorvezér egy héttel ezelőtti elfogása. A belga lapok szerint azóta mind­össze egy órán át hallgatták ki a nyomozók, miközben mindenki azt remélte, hogy akár különleges módszerekkel, de kiszednek belőle némi információt a terrorista­sejt terveiről és társairól.

Abdeslam az elfogásakor lövést kapott a lábába, meg kellett operálni, s rossz állapotára való tekintettel hagyták őt pihenni. (MTI, B92, Tanjug)


Forrás:vajma.info
Tovább a cikkre »