Belgium cáfolja, hogy harci gépei támadtak volna

Steven Vandeput belga védelmi miniszter határozottan cáfolta szerdán azokat az orosz vádakat, amelyek szerint a belga légierő civil célpontokra mért volna légicsapást Szíriában, Aleppó közelében.Az orosz külügyminisztérium egyik szóvivője szerda reggel azt írta Facebook-bejegyzésében, hogy a keddi támadásban hatan meghaltak, négyen pedig megsebesültek. Marija Zaharova a szíriai orosz katonai parancsnokságra hivatkozva azt állította, hogy két belga F-16-os gépet észleltek a térségben, miközben ott szíriai vagy orosz harci repülők nem tartózkodtak.

Válaszul Steven Vandeput a Radio 1 flamand közszolgálati rádió adásában leszögezte: “A belga légierő vadászgépei a kérdéses időszakban nem voltak aktívak a térségben.”

A tárcavezető beszélt a légicsapások során alkalmazandó “fékek és ellensúlyok” rendszeréről, amelyet a belga katonáknak tiszteletben kell tartaniuk. Mint mondta, a “járulékos veszteségeket minden esetben el kell kerülni”, “semmilyen kétség nem lehet a célpontot illetően, amelyre kizárólag akkor mérhető csapás, ha 100 százalékos biztonsággal az Iszlám Állam terrorszervezethez köthető”.

A védelmi miniszter szerint a mostani orosz vádaskodás is része a Kreml taktikájának; Oroszországnak az a célja, hogy feszültséget szítson a koalíción belül.

Didier Vanderhasselt belga külügyi szóvivő később arról számolt be, hogy az üggyel kapcsolatban bekéretik a külügyminisztériumba a brüsszeli orosz nagykövetet.

A nyugati hatalmak háborús és emberiesség elleni bűnökkel vádolják a Bassár el-Aszad szíriai elnök vezette rezsimet és legfőbb támogatóját, Oroszországot, amely közölte, nem állítja le légi hadműveleteit Szíriában. A Nyugat szerint orosz és szíriai harci repülőgépek szándékosan bombáznak civileket, kórházakat és segélyszállítmányokat, hogy megtörjék az észak-szíriai Aleppó lázadók ellenőrizte, keleti negyedeiben rekedt mintegy negyedmillió lakost. Moszkva és Damaszkusz ezzel ellentétben azt állítja, hogy csak szélsőséges fegyveresekre mérnek csapásokat.


Forrás:gondola.hu
Tovább a cikkre »