Belgium az Iszlám Állam egyik fő uniós bástyája

Belgium az Iszlám Állam egyik fő uniós bástyája

A lakossághoz viszonyított arányukat tekintve Belgiumból utaznak a legtöbben a Közel-Keletre az Európai Unióból, hogy csatlakozzanak a brüsszeli robbantásokat is magára vállaló Iszlám Államhoz – derül ki a statisztikákból.

A Statista ábrájából kiderül, hogy Belgiumban minden egymillió emberre 40 olyan jut, aki csatlakozhatott a Közel-Keletet már feldúló, de egész Európában egyre aktívabb Iszlám Államhoz. Ezzel az aránnyal Belgium minden más európai uniós országot megelőz. Második helyen Svédország áll, ahonnan egymillióból 32 ember választja a terrorizmus útját, míg a harmadik dánoknál ez a szám 27, a negyedik franciáknál 18.

Bosnyák problémák

Európából a lakossághoz képest a legnagyobb arányban mégsem ezekből az országokból, hanem Bosznia-Hercegovinából csatlakoznak az Iszlám Államhoz, egymillió főből 92, de Belgiumot a listán az öreg kontinensről megelőzi Koszovó (83) és Albánia (46) is (mindhárom országban jelentős a muszlimok aránya).

A terrorszervezet legnagyobb „utánpótlásbázisa” egyébként Jordánia és Tunézia, ahonnan – egymillió emberből – átlagosan 315-en, illetve 280-an csatlakoznak a radikálisokhoz.

A visszatérők okozta problémák

Európai szempontból ez már csak azért is probléma, mert a Közel-Keleten kiképzést kapók viszonylag könnyedén tudnak „hazatérni” Európába, ahol – mint látjuk – ennek igen komoly következményei lehetnek. Egy-egy terrortámadás után egyébként rengeteg elkövetőről – mint most például Najim Laachraouiról vagy korábban Salah Abdeslamról is – kiderül, hogy a hatóságok ismerték a nevét, mégsem tudták megakadályozni a merényleteket.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »