Belga katonák meggyilkolására szólította fel követőit az IÁ

Belga katonák meggyilkolására szólított fel az Iszlám Állam nevű terrorszervezet 300, Belgiumban élő követőjének küldött üzenetében – írta a La Libre Belgique című, francia nyelvű belga napilap internetes oldalán szerdán.

Az Iszlám Állam francia nyelvű propagandájáért felelős Rachid Kassim állította össze azt a listát belga katonák neveivel, amelyet a szélsőségesek körében népszerű, titkosított, Telegram nevű üzenetküldő szolgáltatáson keresztül továbbított Belgiumban élő szimpatizánsainak „kis parancs a belgiumi testvéreknek” című üzenetében.

A belga főügyészség „nagyon komoly fenyegetésnek” minősítette az üzenetet, és azonnal megtette a szükséges intézkedéseket a katonák biztonsága érdekében.

Hozzátették, hogy a lista összeállításához nem volt szükség a belga katonaság beható ismeretére, hiszen a vezető beosztásban dolgozók nevei elérhetőek az internetes és a közösségi oldalakon. Az érintettekről fellelhető valamennyi információt azóta törölték – tették hozzá.

„Súlyos és azonnali” fokozat

Olivier Severin, a katonaság szóvivője elmondta, hogy a katonai hírszerzés vizsgálódik, a hadsereg minden tagjára vonatkozó terrorfenyegetettségi szintet a harmadik, „súlyos” fokozatról a negyedik, „súlyos és azonnali” fokozatra emelték.

A lap megemlíti: a biztonsági szolgálatoknak tudomásuk van arról is, hogy Kassim legutóbb szombaton továbbított üzenetet „használati útmutató kis kémikusoknak” címmel házilag elkészíthető pokolgépek gyártásáról.

Információk szerint augusztus eleje óta nem telik el nap anélkül, hogy a terrorszervezet ne küldene nyugatiak megölésére buzdító üzenetet. Címzettjei közül tizenötöt – úgy Franciaországban, mint Belgiumban – azóta letartóztattak – írta a napilap.

Propaganda- és toborzósejtet számoltak fel

Spanyolországban, Németországban és Belgiumban működő, szélsőséges propagandát terjesztő, toborzó és aktív iszlamista terroristasejtet számoltak fel a három ország hatóságai közös akciójukban, öt embert tartóztattak le – közölte a spanyol belügyminisztérium.

A tárca közleménye szerint a „tökéletesen strukturált szervezetet alkotó” sejt tagjai közül Spanyolországban három, Németországban és Belgiumban egy-egy embert fogtak el, négyen spanyol állampolgárok, egy pedig marokkói.

A sejt az Islam en Espanol nevű, spanyol nyelvű csoportot hozta létre és működtette az egyik legnépszerűbb közösségi oldalon, amelyet több mint 32 ezren követtek, főként spanyol anyanyelvű felhasználók. A követők száma hetente körülbelül 500 érdeklődővel gyarapodott.

A csoportban vallásos, radikális elemekkel és megjegyzésekkel átszőtt szövegeket, üzeneteket, kommenteket publikáltak, dicsőítették az Iszlám Állam nevű terrorszervezet harcosait és tetteit. Videofelvételeket, fényképeket tettek közzé, némelyiket különösen kegyetlen tartalommal.

A nyomozás megállapításai szerint a csoport terrortámadások elkövetésére próbált ösztönözni, lázított az IÁ ellenségeivel szemben, és nagyon tudatosan alkalmazta az információs terror néven ismert háborús taktikát.

Igyekeztek felkutatni és beszervezni a könnyen radikalizálható személyeket, publikációikat az adott ország és célcsoport – főként a fiatal muszlimok – tartalomfogyasztási szokásaihoz próbálták alakítani. Például a nyelvhasználatban is arra törekedtek, hogy az üzenetek őket érjék el – részletezte a belügyminisztérium.

A toborzás mellett a csoport abban is közreműködött, hogy a beszervezett tagok megkapják mindazokat az információkat, amelyek megkönnyítik eljutásukat a konfliktuszónákban az Iszlám Állam által felügyelt területekre, ahol harcosokká képezhetik ki őket.

A spanyol belügyminisztérium közleményében hangsúlyozta: a most megsemmisített csoport célja volt, ahogy az Iszlám Államé is, hogy megnyilvánulásaival állandó bizonytalanság érzetét keltse az emberekben, és ezzel destabilizálja a nyugati társadalmat.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »