Belerúgott a tengerparton egy „labdába”, amelyről kiderült, hogy egy 2800 éves koponya

Belerúgott a tengerparton egy „labdába”, amelyről kiderült, hogy egy 2800 éves koponya

Egy férfi a La Manche csatornában található Wight-szigeten sétáltatta kutyáját, amikor Binstead közelében, a tenger partján egy kerek tárgyra bukkant. Egy régi futball-labdának gondolta, így belerúgott egyet, ám gyorsan realizálta, hogy nem ezzel kellene fociznia, ugyanis egy emberi koponyára bukkant.

Anthony Plowright miután érezte, hogy nem egy elrongyolódott labdával van dolga, jobban szemügyre vette a szürkés, sötétbarnás tárgyat, és akkor döbbent rá, hogy egy emberi koponya egy részét találta meg a Wight-sziget partján. Idővel elküldte az illetékes hatóságoknak, ahol a radiokarbonos vizsgálatok segítségével azt állapították meg, hogy Kr. e. 450-800 között, vagyis a vaskorban élhetett az az ember, akihez egykor tartozott a fej.

A különös incidensre egészen pontosan 2018. június 4-én került sor, ám a sziget kirendelt halottkémje, Caroline Sumeray csak most árulta el a sajtó képviselőinek. Plowright egyébként maga vallotta be töredelmesen, hogy belerúgott egyet a labdának látszó tárgyba, majd először beletette a táskájába, hazavitte, és egy e-mailt küldött a rendőrségnek, hogy elmesélje a történteket. „Fogalmam sem volt, hogy ez ilyen régi” – nyilatkozta a brit lapoknak.

Hírdetés

A koponyát végül Wight-sziget múzeumának adományozták, ahol további elemzéseket végeznek el majd rajta.

A mindössze 384 km2-es sziget lakói a vaskorban élénk tengeri kereskedelmet folytattak a Brit-sziget lakóival. „A legutóbbi régészeti felfedezések alapján arra következtethetünk, hogy már az őskor óta hajók szelték a sziget és Dél-Anglia közti vizeket” – magyarázta Stephanie Smith, a British Museum munkatársa. A vaskorban és a római időkben pedig a Földközi-tenger és a Brit-szigetek közt kialakuló jelentős tengeri hálózat fontos pontja volt az aprócska földdarab.


Forrás:mult-kor.hu
Tovább a cikkre »