Belepillantottam az idő íriszébe és megéreztem Isten idő fölötti szeretetét

Belepillantottam az idő íriszébe és megéreztem Isten idő fölötti szeretetét

Vannak napok, nekem 2022. június 13., hétfő ilyen nap lett, amikor úgy éreztem: különleges világnap ez életem éveinek 74 évgyűrűjén.

Szinte belepillantottam az idő íriszébe, a leheletfinom történések mozgásába. Olyan sűrű pillanatban, amikor a láthatatlan Úr a téridő szálait szépen egybefésülte, gyönyörű copfossá sodorta. Felidéződnek a nap eseményfonatában a gyönyörű ószövetségi Igék, amikor Zakariásnál azt mondja a Seregek Ura: Bizony, aki titeket bánt, a szemem fényét bántja! (2,12), vagy amikor Mózes fenséges énekében így jellemzi a népét megtaláló, őriző Urat: Puszta földön talált reá, kietlen, vad sivatagban. Körülvette, gondja volt rá, óvta, mint a szeme fényét (5Móz 32,10). Ma én is újra megpillantottam ezt a számon tartó, óvó, örömszerző, boldogító tekintetet. Miben?

A vállalkozások spirituális belső életének lehetőségeivel, s természetesen a témák témájával: a mesterséges intelligenciával, az AL vagy német jelöléssel a KI (Künstliche Intelligenz) kihívásaival. Nem kisebb tudós személyiség tartotta a főreferátumot erről, mint a világszerte ismert dr. John Lennox professzor, oxfordi matematikus, akinek nemrég jelent meg könyve „2084: Mesterséges Intelligencia és az emberiség jövője” címmel.

Előadásában erre a kérdésre kereste a választ: Sötétnek tűnik a jövő?

Hírdetés

Majd egy külön cikkben visszatérek előadására, most csak jelzem: azért volt bombaélmény a magazin mai megérkezése, mert a héten, pénteken Budaörsön hasonló témáról tartok szociáletikai előadást.

Épp hogy befejeztem Lennox professzor előadásának a tanulmányozását, csöngetett a postás. Kellő tisztelettel nyújtotta át a levelet, melynek feladójaként a borítékon bíborosi címer színes nyomata díszelgett, alatta ez olvasható: Erdő Péter bíboros, prímás, érsek.

Tartozik még e naphoz két email is, az egyik Washingtonból jött egy erdélyi református házaspártól, a másik egy lelki embertől, aki áldáskívánó soraimat köszönte meg Antal napra.

Erről írta a holland református Kant, H. Dooyeweerd, a 20. századi reformációs filozófia atyja: Isten szupratemporális (időfölötti) szeretetével balzsamozza be, gyógyítgatja szívünket. Legyen érte áldott az Ő Háromságos, szent neve most, a téridő június 13-i hajfonatáért és íriszes titkáért, mellyel meglátogatott a magasságból – mindörökké.

 Az Úr csodásan működik, De útja rejtve van, Tenger takarja lábnyomát, Szelek szárnyán suhan. Mint titkos bánya mélyiben, Formálja terveit, De biztos kézzel hozza föl, Mi most még rejtve itt.

(Dr. Békefy Lajos/Felvidék.ma)


Forrás:felvidek.ma
Tovább a cikkre »