Belekötött az MSZP a stadionépítésekbe

Az MSZP szerint a magyar focit a bundázás egy új formája, a társaságiadó- és osztalékadó-kedvezménnyel, a sportfejlesztési támogatással való visszaélés tartja el. Bárány Balázs, az MSZP országos elnökségének tagja vasárnap Budapesten annak a véleményének is hangot adott, hogy a részben tao-támogatással épülő új stadionok nem hozzák, hanem viszik a pénzt.

E stadionok nem mások, mint egy korrupt és idejétmúlt rendszer emlékművei – fogalmazott az ellenzéki politikus az épülő MTK-stadion előtt tartott sajtótájékoztatóján, hozzátéve, „ezt az árat kell megfizetnünk azért, hogy Orbán Viktor a VIP-páholyokban köpködhesse a szotyit az oligarcha haverjaival”.

Mint elmondta: a Fidesz-kormány a legvisszafogottabb becslések szerint is 80 milliárd forintot költött eddig stadionépítésekre, ehhez jön az új Puskás Ferenc Stadion megvalósításának 125 milliárd forintos költsége. Eközben az NB I látogatottsága meccsenként átlagosan alig haladja meg a kétezer nézőt – jegyezte meg.

Ezzel szemben példaként említette, hogy néhány hete a Csepel–Ferencvárosi TC II. NB III-as mérkőzésre 11 ezren látogattak el egy olyan stadionba, amire egy fillért sem költöttek az utóbbi években. Vagyis kijelenthető, nem az új stadionok vonzzák a nézőket – vélekedett. Amikor pedig a kormány rájön majd, hogy az új stadionok fenntartása finanszírozhatatlan, megalkotja a tao 2-t, amiből a „szellemstadionok” működtetését is közpénzből lehet fedezni – fogalmazott.

Bárány Balázs kérdéseket is feltett Orbán Viktornak. Például arra várnak választ a miniszterelnöktől, hogy kívánnak-e tárgyalásokat folytatni a sportfinanszírozásról az ellenzékkel, a szakmai szervezetekkel, továbbá, ha valami az állami költségvetésből vesz el forrást, mint a tao, az miért nem minősül közpénznek.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »