Belehalt a fertőzésbe egy 15 éves őslakos fiú Brazíliában

Belehalt a fertőzésbe egy 15 éves őslakos fiú Brazíliában

Belehalt az újkoronavírus-fertőzésbe a yanomami népcsoport egyik 15 éves tagja csütörtök éjjel a Boa Vista-i kórházban, Brazíliában – jelentette be pénteken a helyi egészségügyi minisztérium.

Alvanei Xirixan a Roraima állam székhelyén található kórházban halt bele a Covid-19-be.

A 26 ezer emberből álló yanomami közösség Brazília Venezuelával határos területén él, egy nagyjából Portugália méretű területen. Az elmúlt időszakban ezrével törtek be illegális aranybányászok oda, és addig ott ismeretlen betegségeket hurcoltak be az őslakosok közé, például a kanyarót, amely hatalmas pusztítást végzett a törzsben.

Hírdetés

A 15 éves fiú is egy olyan településről származik az Uraricoera folyó mentéről, ahol aranybányászok tömege fordul meg. A helyi egészségügyi hatóság tudatta, hogy mindenkit elkülönítenek a törzsből, akin a Covid-19 tünetei mutatkoznak. A fiú a harmadik brazil őslakos volt, aki belehalt a betegségbe, de a másik kettő nagyvárosban élt.

A fertőzés nem csak a yanomamikat érte el. A Kolumbia és Peru határvidékén élő kokama népcsoport négy tagja is megfertőződött, miután kapcsolatba került egy orvossal, akiről kiderült, hogy hordozza a vírust. A brazil szövetségi kormány bejelentette, hogy külön tábori kórházat állít fel az őslakosok számára.

Brazíliában 17 857 ember kapta már el az új koronavírust, a halálos áldozatok száma 941, az utóbbi öt napban megkétszereződött.  


Forrás:ma7.sk
Tovább a cikkre »