Belebukhat ukrajnai korrupciós botrányába Joe Biden, a demokraták elnökjelöltje

Belebukhat ukrajnai korrupciós botrányába Joe Biden, a demokraták elnökjelöltje

Hangfelvételek kerültek elő, melyek azt bizonyítják, hogy Joe Biden, Obama volt alelnöke, a demokraták (gyakorlatilag biztossá vált) elnökjelöltje fia ukrajnai üzleti érdekeit védve megzsarolta az akkori ukrán vezetést, melytől azt követelte, hogy mondassák le az akkori főügyészt, aki az ellen az ukrán gázipari vállalat ellen nyomozott, ahol Hunter Biden az igazgatótanács tagja volt. Az ügyész végül “lemondott”, idén februárban pedig azzal vádolta meg egy nyilatkozatban Joe Bident, hogy tavaly Görögországban meg akarta mérgeztetni higannyal.  A szerdán bemutatott hangfelvételek újabb lökést adhatnak a botránynak.

Az Egyesült Államok szenátusának belbiztonsági bizottsága büntetés terhe mellett a napokban bekérte a Blue Star Strategies nevű washingtoni lobbicégtől az ukrajnai Burisma gázipari cégnél végzett munkája dokumentumait. A demokraták lobbicége akkor dolgozott a Burismának, amikor Barack Obama alelnökének fia, Hunter Biden az ukrán óriásvállalat igazgatótanácsának tagja volt.

A szenátusi bizottság demokrata párti tagjai hevesen ellenezték a vizsgálatot. Gary Peters, a demokraták rangidős tagja meglehetősen erőltetett érvet hozott elő:

Ron Johnson wisconsini szenátor, a bizottság republikánus elnöke ugyanakkor kifejtette: azokat a vádakat szeretné kivizsgálni, amelyek szerint a lobbisták Hunter Biden ukrajnai pozícióját kívánták volna felhasználni az amerikai külügyminisztériumi döntések befolyásolására a Barack Obama vezette kormányzat idején.

– fogalmazott Johnson.

A szenátusi vizsgálatról már a múlt héten is szó esett, de a büntetés terhe melletti idézéseket csak szerdán küldték ki, azt követően, hogy kedden Andrij Derkacs ukrán parlamenti képviselő Kijevben egy internetes sajtótájékoztatón hangfelvételeket mutatott be. Ezeken állítása szerint Petro Porosenko volt ukrán elnök és Joe Biden egykori amerikai alelnök 2015-ben és 2016-ban többek között arról egyeztetett, hogy távoznia kell a Burisma korrupciós ügyeit vizsgálni szándékozó ukrán főügyésznek, Viktor Sokinnak, ellenkező esetben az Obama-kormányzat visszatartja a Kijevnek ígért egymilliárd dollárra szóló hitelgaranciát.

Porosenko, aki a mostani ukrán elnök, Volodimir Zelenszkij elődje, egy szerdai videóüzenetében hamisítványoknak nevezte Derkacs felvételeit.

Viktor Sokin saját állítása szerint is azért kellett távoznia posztjáról, mert vizsgálatot indított a Burisma ellen, amelynél igazgatótanácsi tag volt Hunter Biden, a korábbi demokrata alelnök fia. A jogász végzettségű fiatalabbik Biden 2014 áprilisától kezdve 5 évig volt a cégvezetés tagja és papíron vállalatirányítási feladatai voltak. Tekintve, hogy a Burisma olaj- és gázipari cég, a jogász Hunter Biden kinevezése meglehetősen furcsa volt.

Hírdetés

Ukrajnában már 2012 óta nyomoztak a Burisma tulajdonosa, az oligarcha Mikola Zlocsevszki ellen pénzmosás, adóelkerülés és egyéb korrupciós ügyek miatt. Joe Biden fia a 2014-es ukrán forradalom után került be a cég igazgatótanácsába, miközben az Obama-kormány szerette volna növelni politikai befolyását az újonnan felálló ukrán politikai vezetés körében.

A főügyész a kvázi leváltása előtt feljelentést is tett az Állami Nyomozóhivatalnál (DBR) Biden ellen hivatali munkájába való beavatkozás címén,a DBR viszont nem indított eljárást, hanem a rendőrség hatáskörébe utalta a nyomozást.Hunter Biden pedig azért lett érdekes, mert felmerült a gyanú, hogy részese volt Mikola Zlocsevszki dolgainak, az apja pedig visszaélve politikai hatalmával próbálta meg segíteni a fia üzleti ügyeit.

Derkacs szerint, aki a 2014-es Majdan-tüntetések nyomán Oroszországba menekült és posztjáról leváltott Viktor Janukovics exállamfő régi pártjának, a Régiók Pártjának volt a tagja, jelenleg pedig  független képviselő, a most bemutatott felvételek arról tanúskodnak, hogy Biden Porosenkót befolyásolva éveken át beavatkozott Ukrajna belügyeibe, és lényegében átvette az irányítást az ország fölött.

A bemutatott felvételeket a főügyészi hivatal bizonyítékként csatolta a Porosenko ellen hazaárulás gyanúja miatt indított eljáráshoz.

Viktor Sokin, február elején egy interjúban azt mondta, higannyal próbálták megmérdezni Görögországban, ehhez pedig szerinte köze van Donald Trump amerikai elnök fő választási riválisának, Joe Biden volt amerikai alelnöknek. Az őt kezelő klinika szerint két szívleállása is volt a mérgezéstől, az újraélesztések után pedig még nyolc napot töltött az intenzíven, elmondása szerint 9,7 százalék higanyt találtak a szervezetében, ami ötször több a maximálisan megengedett mértéknél.

Jurij Lutsenko későbbi ukrán főügyész tavaly májusban tisztázta a vádak alól Bidenéket, mint mondta, nincs bizonyíték arra, hogy a Joe Biden a fia üzleti érdekeiért beavatkozott volna az ukrán politkába, a most előkerült hangfelvételek azonban ismét feléleszthetik a botrányt.

Másrészt a Donald Trump elleni elbukott impeachment eljárás alapja éppen az a demokrata állítás volt, hogy Trump megzsarolta Zelenszkij elnököt, hogy visszatartja az Ukrajnának szánt támogatást, ha nem indítanak vizsgálatt Biden ügyében. Most viszont egyértelműen kiderült, hogy éppen Biden volt, aki ezzel zsarolta a korábbi elnököt – ráadásul a vád szerint saját családja üzleti érdeke miatt.

Biden fiának korrupciós ügyeire konkrét bizonyíték is van. Hunter Bidennek ugyanis volt egy cége, amelynek társalapítója John Kerry akkori külügyminiszter nevelt fia, Christopher Heinz volt. Ennek a cégnek a számlájára pedig 2014-15-ben több mint 4 millió dollárt utalt át a Burisma. Ezek után különösen kínos, hogy 2015 végén előbb Kerry, majd Joe Biden is kérte Sokin leváltását.

Miután Biden minden ellenfele visszalépett, Obama alelnöke maradt a demokraták egyetlen jelöltje az elnökválasztásra. A mostani vizsgálat azonban ezt teljesen ellehetetlenítheti. Ha Bidennek vissza kell lépnie, a demokraták nehezen tudnak olyan jelöltet állítani, aki miatt nem lenne ellenérzés a demokraták valamelyik csoportján belül.


Forrás:ma7.sk
Tovább a cikkre »