Beköszöntött az iskolai balesetek szezonja

Nő az iskolai és az utcai balesetek száma az őszi időszakban, különösen sok az elütéses gyermekbaleset – mondta az InfoRádiónak nyilatkozó traumatológus szakorvos. Ősszel az iskolai és az utcai balesetek száma megnövekszik, ilyenkor sokkal több testnevelés órán, illetve közlekedés közben megsérült gyermek kerül kórházba – mondta az InfoRádió Aréna című műsorában a Péterffy Sándor utcai Kórház adjunktusa, ortopéd és traumatológus szakorvosa. Molitorisz Dániel hangsúlyozta: általános szabály, hogy elsősegély nyújtásakor ne vegyük le a gyermek ruházatát.

„Nagyon gyorsan és könnyen kihűlnek a gyerekek, sokkal könnyebben, mint a felnőttek. Tehát a kihűlés egy plusz szövődmény tényező lehet az ellátás során. Tulajdonképpen csak attól a ruhadarabtól kell szükség esetén megszabadítani a gyermeket, amely a légzésében akadályozza. Ha például bukósisak van rajta, amelynek a pátja szorítja a nyakát, azt meglazíthatjuk, ha van rajta övtáska, azt levehetjük. A lényeg az, hogy tudjon lélegezni, tudjon velünk kommunikálni” – hangsúlyozta a szakorvos.

Molitorisz Dániel kiemelte: soha ne egyedül segítsünk. Különösen fontos ez akkor, ha újraélesztést végzünk.

„Ilyenkor nagyon gyorsan próbáljuk meg a légutakat szabaddá tenni a mostani leírás szerint öt befúvással, és utána a mellkas lenyomásával kezdjük meg az újraélesztést. Minden további sérülés ellátása ezután következik” – hangsúlyozta.

Hozzátette: a segítséget meg ell kérni arra, hogy ameddig a mellkaskompressziót végezzük és a befúvásokat, valaki a nyaki gerincet, a fejet védje. Tartsa a fejet abban a helyzetben, ahogy a sérültet megtaláltuk.

A Péterffy Sándor utcai Kórház traumatológus szakorvosa felhívta a figyelmet arra, hogy a gyermekeknél az oxigénhiány kezelése a legnagyobb probléma. Ezért a légutak megtisztítása, vagyis a szájban lévő idegen dolgok eltávolítása után – még akkor is, ha az nem sikerül teljes mértékben – azonnal meg kell kezdeni a levegő befújását, mert az időben elkezdett újraélesztés a legtöbbször sikeres – emelte ki Molitorisz Dániel.


Forrás:gondola.hu
Tovább a cikkre »