Bekerülhet az SZK Alkotmányába a választási ciklus lerövidítése?

Bekerülhet az SZK Alkotmányába a választási ciklus lerövidítése népszavazás útján vagy alkotmánytörvény elfogadásával – kedden második olvasatba utalta a parlament az erről szóló alkotmánytörvény-javaslatot. A jelenlevő 147 képviselőből 97-en szavaztak igennel, 27-en nemmel, 22-en tartózkodtak. Egy képviselő nem szavazott, három hiányzott az ülésről.

A módosítást egyhangúlag támogatta a Smer-SD, a Sme rodina és az SaS, valamint a független képviselők többsége. Ellene szavazott az OĽaNO képviselőinek nagy része, továbbá Ján Mičovský (független) és Jana Žitňanská (Za ľudí). Az OĽaNO egyes képviselői tartózkodtak, csakúgy mint Miriam Šuteková és Juraj Šeliga (mindkettő Za ľudí).

A törvényjavaslatot a Sme rodina terjesztette elő, azzal az érvvel, hogy ha az embereknek joguk van megválasztani a képviselőiket, akkor leváltani is joguk van őket. A javaslat szerint a házelnöknek hét napon belül ki kellene hirdetnie az előrehozott választás dátumát azt követően, hogy az érvényes népszavazás eredménye megjelenik a törvénytárban. A parlament pedig alkotmánytörvényt fogadhatna el az aktuális választási ciklus lerövidítéséről.

Hírdetés

Az előterjesztők átmeneti időszak, moratórium bevezetését is fontolgatták: a parlamenti választás után, illetve a következő választás előtt bizonyos ideig nem lehetne ilyen népszavazást tartani.

Végül ez kimaradt a tervezetből, de a parlamenti vitában elhangzó hozzászólások alapján egy módosító javaslattal még visszakerülhet. A módosítás 2023. január 1-jén léphetne életbe, a javaslat ideiglenes intézkedésként tartalmazza, hogy már a jelenlegi választási időszakra is vonatkozzon.

(TASR/Felvidék.ma)


Forrás:felvidek.ma
Tovább a cikkre »