Bekeményített Törökország

Bekeményített Törökország

Törökország csak azokat a menekülteket fogadja vissza, akik az uniós egyezmény hatályba lépése után jutnak el Görögországba – közölte a török Európa-ügyi miniszter. A német kancellár szerint nem megoldás a balkáni útvonal lezárása, Angela Merkel egy rádióinterjúban bírálta Ausztria és a balkáni országok intézkedéseit.

A görög–macedón határon fekvő Idomeni jelenti a végállomást a Nyugat-Európába igyekvő migránsoknak. Az Európai Unió a törökökkel kötött hétfői egyezmény óta lezártnak tekinti a nyugat-balkáni útvonalat. Görögországból a menekültek nem tudnak továbbmenni Nyugat-Európába.

Az EU úgy állapodott meg Törökországgal, hogy a törökök az összes illegális bevándorlót visszaveszik a görögöktől, de várhatóan csak májustól. Arra a több mint harmincötezer migránsra az alku nem vonatkozik, aki már most Görögországban bolyong; sokan közülük Athén utcáin éjszakáznak.

Angela Merkel német kancellárnak a balkáni útvonal lezárása továbbra sem tetszik, szerinte Görögországot megroppanthatja a tömeges migráció, ha a többi tagállam nem hajlandó befogadni menekülteket.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »