Bekeményített a HLAS, ultimátumot adott koalíciós partnereinek a konszolidáció kapcsán

Bekeményített a HLAS, ultimátumot adott koalíciós partnereinek a konszolidáció kapcsán

Ultimátumot adott koalíciós partnereinek Erik Tomáš a HLAS munkaügyi minisztere, a TA3 politikai vitaműsorában a konszolidációs csomag kapcsán pedig jelezte, hogy ezentúl csak olyan javaslatot támogat a HLAS frakciója, amire a Koalíciós Tanács előzőleg rábólintott.

mondta Tomáš. Állítása szerint ezzel kikényszeríthetik azt, hogy a partnerek betartsák a koalíciós szerződést.

Egyúttal felszólította Andrej Dankot, az SNS elnökét, hogy a vitákat zárt ajtók mögött oldják meg, és Danko ne a sajtón keresztül üzengessen.

Azt is leszögezte ugyanakkor, hogy szó sincs kormányválságról, az ugyanis azt jelenté, hogy a parlamentben semmilyen törvényt sem fogadnának el.

Az elmúlt hetekben azonban nem egészen ez volt a helyzet. Az SNS kemény támadásokat indított a HLAS miniszterei ellen a sajtóban. Mint ismeretes, Peter Pellegrini előző házelnök államfővé választása után az SNS benyújtotta igényét a házelnöki posztra, ami azonban a koalíciós szerződés értelmében a HLAS-é. Végül némi verbális szájkarate után Danko a múlt héten visszavonulót fújt, ám a HLAS legalább egy miniszterének megbillent a pozíciója (Zuzana Dolinková egészségügyi miniszter).

Hírdetés

Mindenesetre az SNS a sehová sem vezető vitával elérte, hogy a HLAS saját követeléseket fogalmazzon meg. Tomáš most azt nyilatkozta, hogy a HLAS csak abban az esetben támogatja a kormány 2,7 milliárd eurós konszolidációs csomagját, ha két feltétele teljesül: a parlamenti vitában téma lesz a minimálbérről szóló törvény, illetve, pótlólagos forrásokat kapnak az önkormányzatok. 

A HLAS a kialakult helyzetet ügyesen a javára fordította. Mivel az SNS miatt nem kell fenntartania a kormány egységének látszatát, most tehet ilyen kijelentéseket (bár, az sem kizárt, hogy ezek a témák alapvetően is rajta vannak a koalíciós feladatlistáin – a szerk.).

Vitapartnere, a progresszív PS alapítója, Ivan Štefunko egyetértett a kormánnyal abban, hogy szükség van konszolidációra, de az egyes intézkedésekkel már nem. Azzal érvelt, hogy a DPH 23 százalékra történő emelésével minden embert megsarcolnak, az alacsony jövedelműeket is. Kijelentette, hogy a szociáldemokrata kormányoknak több adót kellene behajtaniuk a gazdagoktól, és kritizálta, hogy az évi 100 ezer euró alatti forgalmat bonyolító egyéni vállalkozók számára csökken a nyereségadó, valamint csökken az osztalékadó is. 

Megjegyezzük, hogy mikor a műsorvezető felkérte Štefunkót arra, hogy konkrétan sorolja fel (hozzávetőleges összegekkel), milyen intézkedéseket javasolna, Štefunko nem válaszolt, mellébeszélt. Nem mellesleg, a családosoknak nyújtott támogatások megkurtítását a PS nem kritizálta.

Körkép.sk


Forrás:korkep.sk
Tovább a cikkre »