Békeima és helyzetjelentés

A Kárpátaljai Református Egyházkerület nevében Badó Krisztina püspöki titkár által elmondott helyzetjelentés és ima a 2022. március 2-i nemzetközi online békeima alkalmából, amit a Református Egyházak Világközössége, a Lutheránus Világszövetség, az Európai Egyházak Konferenciája és az Egyházak Világtanácsa közösen szervezett több mint kétezer résztvevővel szerte a világból.

Amit református egyházunk tett az elmúlt napokban és tesz most is:

Szemtanúi vagyunk annak, hogy menekülő családok autóval és gyalogosan kelnek át a magyar-ukrán határon, vagy maradnak egyelőre városainkban, falvainkban.

Kijevből vagy más városokból érkeztek emberek Kárpátaljára, és menekültek érkeznek az ukrán-magyar határra. Hosszú órákat kell várakozniuk, hogy átléphessék a határt. Ez idő alatt lelkészeink, gyülekezeteink tagjai és önkénteseink meleg étellel, szendvicsekkel, gyümölccsel és vízzel gondoskodnak róluk. A Magyar Református Szeretetszolgálat, amely a partnerünk, az első naptól kezdve sürgősségi segítséget nyújt a határ magyar és ukrán oldalán.

A menekültek száma napról napra nő. Kárpátalja minden városa és faluja felkészült a menekültek fogadására. Szállás, ellátás és étkezés iskolákban, óvodákban, egyházi intézményekben történik helyben.

A Kárpátaljai Református Egyház püspöke, Zán Fábián Sándor a gyülekezetekhez intézett körlevelében szeretettel és tisztelettel kérte a lelkészeket, presbitereket és főgondnokokat, hogy maradjanak a helyükön. Az idősekről, a betegekről, a szegény családokról, a hátrahagyottakról és a térségbe egyre nagyobb számban érkező menekültekről való gondoskodás a keresztény kötelességünk ezekben a napokban.

Nagyon sok külföldi egyházi és nem egyházi szervezet kezdett sürgősségi segítségnyújtásba, és humanitárius segélyt nyújt nekünk az ukrajnai háború áldozatainak élelmiszer-adományok, higiéniai felszerelések stb. felajánlásával.

A helyzet szörnyű, fiatal férfiak, apák, fiúk a mi régiónkból is elhagyták az országot, mert nem akarnak katonák lenni ebben a háborúban. Elhagyták a családjukat, szüleiket és a gyülekezetüket is.

Várjuk Istenünk vezetését ebben a nehéz helyzetben.