Bejelentést tesznek a tanárok március 15-én

Bejelentést tesznek a tanárok március 15-én

Legalább tízezer résztvevőre számítanak a szervezők a március 15-i nemzeti ünnepen tartandó pedagógustüntetésen, az eseményhez eddig közel hetven szervezet csatlakozott. A közoktatás helyzete miatt tiltakozók újabb akciójukat is bejelentik a demonstráción.

Nem kapott érdemi választ az oktatás megújításáról szóló követeléseire a Civil Közoktatási Platform (CKP). Bár az Emberi Erőforrások Minisztériuma küldött válaszlevelet, ebben csak újabb meghívás érkezett a szervezet részére a köznevelési kerekasztal üléseire, amellyel kapcsolatban korábban jelezték: nem tartják legitimnek, ezért nem vesznek részt rajta. Hogy mi lesz a közoktatás helyzete miatt tiltakozó pedagógusok következő lépése, azt március 15-i tüntetésükön fogják bejelenteni. Pilz Olivér, a miskolci Herman Ottó Gimnázium tanára, a Tanítanék Mozgalom képviselője és egyben a CKP azonnali követeléseket kidolgozó munkacsoportjának tagja a Magyar Nemzet megkeresésére azt nyilatkozta: legalább tízezer emberre számít a demonstráción, de az időjárástól függően ennél többen is jöhetnek.

Hozzátette, továbbra is szeretnének tárgyalni a kormánnyal, de nem a kerekasztal keretében. Főleg úgy nem, hogy annak résztvevői azt nyilatkozták, szükség van a Klebelsberg Intézményfenntartó Központra (Klik). A pedagógus szerint ha továbbra is ilyen irányban haladnak a dolgok, egyre valószínűbb a sztrájk – bár ennek szervezése a szakszervezetek feladata. Pukli István, a Tanítanék Mozgalom másik képviselője – egyben a Teleki Blanka Gimnázium igazgatója – is megerősítette lapunknak: nem jött érdemi válasz a CKP követeléseire. „Március 15-én ennek meg is lesz a következménye” – tette hozzá, de további részleteket ő sem árult el. A tüntetéstől a szervezők azt várják, hogy „magasabb energiaszintre hozzák a résztvevőket”, és még több csatlakozót nyerjenek az ügyükhöz. „Hihetetlen nagy tömeg van mögöttünk, a kormányzati lejárató kampány kifulladt, a köznevelési kerekasztal bohócot csinál magából, nekünk áll a játék” – mondta Pukli István.

A Tanítanék Mozgalom március 15-én 15 órától tart demonstrációt. A rendezvény a Hősök terén kezdődik, ahonnan a Kossuth térre vonulnak a tüntetők. A Parlament előtt beszédet mond Pukli István, Pilz Olivér és Törley Katalin – valamennyien a Tanítanék Mozgalom képviseletében –, valamint Békés Gáspár diákolimpikon, L. Ritók Nóra, az Igazgyöngy Alapítvány igazgatója, Neubauer István a szülők képviseletében, illetve „a fekete ruhás nővér” néven ismertté vált Sándor Mária. A tiltakozáshoz eddig közel hetven szervezet csatlakozott.

Ennek a cikknek a nyomtatott változata a Magyar Nemzetben jelent meg. A megjelenés időpontja: 2016. 03. 12.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »