Beiktatták hivatalába az új osztrák kancellárt, Christian Kernt

Beiktatták hivatalába az új osztrák kancellárt, Christian Kernt

Christian Kern, az Osztrák Szociáldemokrata Párt (SPÖ) kijelölt elnöke kedden délután Bécsben letette a hivatali esküt Heinz Fischer államfő hivatalában, és ezzel Ausztria második világháború utáni 13. kancellárja lett.

Az Osztrák Szövetségi Vasutak (ÖBB) eddigi vezérigazgatóját az SPÖ elnöksége előzőleg teljes támogatásáról biztosította és egyetlen jelöltként nevezte meg a június 25-i pártkongresszuson esedékes pártelnök-választásra.

Christian Kern a múlt hétfőn hét és fél év után lemondott Werner Faymann korábbi szociáldemokrata kancellár és SPÖ-pártelnök helyére lépett a szociáldemokraták és a konzervatív Osztrák Néppárt (ÖVP) alkotta nagykoalíciós kormány élére.
Bár Kern korábban 20 évig tevékenyen részt vett az osztrák belpolitikai életben, a többi között az SPÖ szóvivőjeként, magasabb tisztséget eddig még nem töltött be.
Aláhúzta, az osztrák gazdaságot ismét növekedési pályára akarja állítani, mindenekelőtt új munkahelyeket teremteni. Ennek érdekében rövid- és hosszú távú tervet akar kidolgoztatni kormányával. Minden feltétel adott, hogy Ausztria ismét Európa mintaországa legyen – mondta.

A menedzserből lett politikus kifejezésre juttatta, hogy célja az ország jövőjébe vetett bizalmat újraéleszteni. “A gazdasági növekedés legnagyobb akadálya a rossz hangulat” – fogalmazott.

Kern az osztrák szociáldemokrata szavazóbázis visszahódítását, egyben “új stílust” ígért a politikában az SPÖ részéről, mindenekelőtt a koalíciós partner ÖVP-val szemben. “Ki akarjuk nyújtani a kezünket, különösen koalíciós partnerünk felé, de más pártok felé is, hogy együtt formáljuk az ország jövőjét” – mondta.

Az Osztrák Szabadságpárttal (FPÖ) való esetleges együttműködés kérdésében, amely az utóbbi időben a menekültügy kezelése mellett az SPÖ-t legjobban megosztó témák közé tartozott, Kern nem nyilatkozott teljesen egyértelműen. Úgy fogalmazott, a pártnak ki kell dolgoznia egy “kritériumrendszert” a jövőre nézve, hogy milyen feltételek mellett hajlandó más pártokkal koalícióra lépni. Aláhúzta ugyanakkor: “nem működünk együtt olyan pártokkal, amelyek emberek és kisebbségek ellen uszítanak”.

A menekültválság tekintetében az emberiesség, a biztonság és a rend szempontjainak összeegyeztetését nevezte céljának az új kancellár.

Az új kancellár a hat SPÖ-s tárcából három élén jelentett be személycserét. Oktatási miniszter a rektori konferencia eddigi elnöke, Sonja Hammerschmid, kulturális miniszter Thomas Drozda, az osztrák színházak szövetségének eddigi igazgatója lesz, az infrastrukturális tárca élén Jörg Leichtfried eddigi stájerországi tartományi közlekedési miniszter lesz. A kancellári hivatal államtitkári tisztségére Muna Duzdart nevezte ki, aki az osztrák kormány első muszlim tagja lesz.

Kern szerdán tartja meg bemutatkozó beszédét a parlamentben, ahol egy nappal később, csütörtökön szavaznak majd az új kormányról.

Werner Faymann múlt hétfőn jelentette be távozását a kormány és az SPÖ éléről. (MTI)


Forrás:vajma.info
Tovább a cikkre »