"Behódoltak" a háziorvosok

Keddtől biztosítják újra a teljes körű egészségügyi ellátást a hazai háziorvosi rendelőkben, hétfőn még zajlik a pénteken elkezdődött tiltakozás – számol be a kronika.ro. A háziorvosok április elsejétől nem bocsátanak ki recepteket ingyenes és ártámogatott gyógyszerekre, és beutalót sem írnak, ezzel is jelezve, hogy nem értenek egyet az egészségügyi minisztérium és az Országos Egészségbiztosítási Pénztár (CNAS) által kidolgozott keretszerződés-tervezettel, a finanszírozás mértékével, illetve a rendszer működésével.

A háziorvosokat tömörítő szakszervezetek pénteki sajtótájékoztatójukon rámutattak: annak ellenére, hogy április elsejétől nincs érvényes szerződésük az egészségbiztosítóval, pénteken is ingyen megvizsgálták a betegeket. Elhangzott, az egészségügyben uralkodó bürokrácia miatt a háziorvosok immár tíz éve visszamenőleg kötik meg a keretszerződést a biztosítóval, holott ez törvénytelen.

Rodica Tănăsescu, a Háziorvosok Országos Társaságának (SNMF) elnöke elmondta: végre normalitást és törvényességet szeretnének. „Ezt a döntést egy részünk továbbra is fenntartja, míg mások megijedtek, miután sorra felhívták őket telefonon” – mondta az elnök, aki szerint a megkeresett háziorvosokat a hatóságok arra figyelmeztették: felesleges a tiltakozásuk, hiszen három hónapon belül meglesz az új keretszerződés. „Nem mondtuk soha, hogy nem írjuk alá a szerződés meghosszabbítását jelző iratokat, de törvényesen szeretnénk aláírni: időben” – hangsúlyozta a szakszervezeti vezető, aki szerint a betegek is támogatják tiltakozásukat.

Doina Mihăilă, a Háziorvosok Munkáltatói Országos Tömörülésének elnöke rámutatott, hogy a jelenlegi csak a tiltakozás egyik formája, ennek más formái is vannak, a következőnél például a pácienseket is bevonják az akcióba. A szakszervezeti vezetők állásfoglalásukban rámutattak: az alapellátás nem prioritás a kormány számára, holott a háziorvosi rendelők nélkül összeomlana az egészségügyi rendszer.

Felelős hozzáállást kért a miniszter

Eközben Patriciu Achimaş-Cadariu egészségügyi miniszter egy hétvégi nagyváradi konferencián felelősségre szólította az orvosokat, rámutatva, hogy a jelenlegi átmeneti állapot, azaz a szerződéshosszabbítás máskor is bevált. Rámutatott, a háziorvosok felelősek a betegeikért, és a recept is a vizsgálat részét képezi. „A receptírás a vizsgálatnak egyik mozzanata” – hangsúlyozta a tárcavezető, aki szerint az egészségbiztosító eleget tett feladatának, előkészítette a szerződés meghosszabbítását jelző iratokat. „Bukarestben több mint 220 háziorvos írta alá ezeket” – hívta fel a figyelmet a miniszter.

Kifejtette, a háziorvosok tisztában lehetnek az idei szűkös költségvetéssel, a szerződés új szabályait is azért nem dolgozták ki, mert egy megduplázott költségvetés-kiegészítésben reménykedtek. Az Országos Egészségbiztosítási Pénztár (CNAS) vezetősége szerint az új keretszerződést július elsején írhatják majd alá a háziorvosok, addig pedig meghosszabbítják a március 31-én lejárt korábbi egyezményt.

Újabb ideiglenes állapot

A háziorvosok pénteken országszerte arra kérték pácienseiket: legyenek türelemmel, és jövő hét elején keressék fel a rendelőket, amennyiben nem sürgős orvosi problémával fordulnának orvosukhoz, vagy ingyenes, illetve ártámogatott gyógyszert szeretnének felíratni, beutalót kérni. A háziorvosok pénteken ott voltak a rendelőkben, más recepteket felírtak, és a sürgősségi eseteket is ellátták.

Lucia Şereş, a háziorvosok szövetségének Kovászna megyei elnöke a Krónikának elmondta, hogy kollégáinak egy része már pénteken aláírta a kiegészítő dokumentumot, amely révén július elejéig meghosszabbították a jelenlegi szerződés érvényességét, a többi háziorvos pedig hétfőn írja alá a szerződéshosszabbítást.

Soós-Szabó Klára, a háziorvosok Hargita megyei szövetségének elnöke pénteken azt mondta, a székelyföldi megye háziorvosait a hét elejére hívták szerződést kötni, így valószínűleg keddtől lehet újra teljes körű az ellátás. „Jelenleg nincs az egészségbiztosítási pénztárral megkötött érvényes szerződésünk. Dolgozni dolgozunk, ellátjuk a betegeinket, de érvényes szerződés hiányában nem írhatunk ártámogatott recepteket, nem adhatunk rendszeren belüli beutalót” – nyilatkozta a háziorvos, hozzátéve, az új rendelet értelmében még egy ideig aláírják a kiegészítő szerződést.

Megjegyezte ugyanakkor, hogy ennek feltételeit is az utolsó pillanatban közölte a szaktárca, holott a vonatkozó jogszabály értelmében öt nappal azelőtt kell megkötni, mielőtt a korábbi szerződés lejárna. „Tizenhét éve soha nem volt képes a biztosító a törvény által megszabott időben előállni a szerződésekkel. Mindig visszamenőleg íratta alá, törvénytelenségbe taszítva a háziorvosokat” – összegzett Soós-Szabó Klára.

Nagy Levente székelyudvarhelyi háziorvos úgy tapasztalta, páciensei megértéssel fogadták a kialakult helyzetet, hiszen az akció elsősorban az ő érdekeiket szolgálja. Soós-Szabó Klárához hasonlóan úgy nyilatkozott, nincs tudomása arról, hogy a megyében volnának sztrájktörő háziorvosok. Ennek ellenére a gyógyszertárakban érdeklődésünkre közölték, adtak ki pénteken április elsején keltezett receptre ingyenes vagy ártámogatott gyógyszereket, a Sziget utcai háziorvosi rendelők páciensei pedig arról számoltak be, hogy nem volt fennakadás az ellátásban. A kórház járó- és fekvőbeteg-gondozójában is minden a megszokott rendben zajlott.

Senki sem jelzett, hogy nem írja alá

Duda Tihamér, a Hargita megyei egészségbiztosítási pénztár elnöke úgy véli, azt, ami ellen a háziorvosok harcoltak, azaz a keretszerződés módosításának alkalmazását elhalasztotta a szaktárca. Így tulajdonképpen június végéig ugyanaz a szerződés lesz érvényben, amely eddig is volt, ugyanolyan feltételek mellett bárki megkaphatja az igényelt szolgáltatást.

„Az, hogy a háziorvosok nem írnak ártámogatott recepteket a pácienseknek, a módosított keretszerződés alaphelyzetére vonatkozott, de mivel azt elhalasztották, egyelőre tárgytalan maradt az ügy” – értékelte az elnök. Duda fontosnak tartotta elmondani, hogy csütörtökön a megye összes háziorvosát tájékoztatták a szerződési feltételek változásairól, és azt kérték tőlük, péntekig jelezzék, amennyiben nem kívánnák aláírni a kiegészítő szerződést. „A több mint háromszáz szolgáltató közül, akikkel szerződésben állunk, egyik sem jelezte, hogy nem szeretné meghosszabbítani a szerződést” – szögezte le Duda Tihamér.

Mint arról beszámoltunk, a háziorvosok nem fogadták el az idénre kidolgozott keretszerződés feltételeit, haladékot kértek és kaptak, és abban bíznak, hogy júliusig sikerül számukra is elfogadható szerződést kidolgozni. A háziorvosok szövetsége a következőkben egy minden részletre kiterjedő dokumentumot állít össze, amelyben kitérnek a rendszer hibáira, a finanszírozás hiányosságaira, és eszerint tárgyalnak majd a minisztérium és az országos biztosítási pénztár vezetőivel az idei keretszerződésről.

Azt követelik, hogy a nemzeti össztermék legalább 6 százalékát fordítsák az egészségügyre, és abból a jelenlegi 5 százalék helyett 12 százalékot az alapellátásra. Elégedetlenek a túl bürokratikus rendszerrel és azzal, hogy az egészségügyi kártya és az elektronikus recept informatikai hálózata nem működik megfelelően, nem segíti, hanem valójában hátráltatja a betegellátást. Azt is nehezményezik, hogy az elmúlt években korlátozták a háziorvosok hatáskörét – írja a kronika.ro.


Forrás:erdely.ma
Tovább a cikkre »